Muzej otkrio skrivenog psa sa crvenom mašnom na Picassovoj slici

Kultura 16. maj 202312:27 0 komentara
Reuters/Screenshot

Konzervatori u Guggenheim muzeju u New Yorku otkrili su malog psa skrivenog ispod površine slike španskog umjetnika Pabla Picassa. Sliku šarmantnog psića koji nosi crvenu mašnu otkrili su muzejski stručnjaci tokom tehničke analize slike "Le Moulin de la Galette" uoči izložbe njegovih ranih radova.

Prikaz psa otkriven je ispod slojeva boje u ranom remek-djelu Pabla Picassa, više od 120 godina nakon što je prvi put stvoreno.

Životinja je bila skrivena ispod mrlje tamne boje u Le Moulin de la Galette, koju je španski umjetnik završio kada je imao 19 godina 1900. godine. Otkrivena je nedavno kada su stručnjaci koristili modernu tehnologiju snimanja na slici, otkrivajući smeđeg psa koji na sebi crvenu mašnu oko vrata.

Slika je izložena u Guggenheim muzeju u New Yorku kao dio izložbe o slikarevim godinama u Parizu.

Guardian je prenio da je Julie Barten, viša konzervatorica slika u Guggenheim muzeju, rekla za Reuters kako je oduvijek imala “snažan osjećaj da se tamo nešto nalazi”.

„Ono što znamo jeste da je u mnogim slučajevima Picasso slikao aspekte kompozicije, a zatim ih je potom izbrisao i transformisao u druge kompozicione elemente. Ovo je zaista bio dio njegove prakse”, rekla je ona.

“Postoji crvena boja koja se prozire na područjima i ako pogledate jako dobro, možete vidjeti oči i uši. Vidite da je, kada ga je sakrio, on zapravo ostavio vidljivu konturu glave”, rekla je.

Megan Fontanella, kustosica moderne umjetnosti muzeja, rekla je da je otkriće ipak iznenađujuće.

“To potpuno mijenja način na koji bi se čovjek mogao susresti sa ovom slikom”, dodala je. „Videli biste ovog zaista divnog psa u prvom planu, koji gleda skoro direktno u posjetioca sa ovom divnom crvenom mašnom. Može se samo nagađati zašto bi Picasso ovo sakrio. Ali svakako sada moje oko privlače sve ove divne figure u kompoziciji”, izjavila je Fontanella.

Tokom godina, istraživači su otkrili više skrivenih motiva u djelima iz Picassovog “plavog perioda” između 1900. i 1904., uključujući žensko lice ispod Starog gitariste, goli portret žene koja čuči ispod obroka za slijepe, pa čak i cijeli pejzaž ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!