Na današnji dan rođen je Frederic Chopin: Znate li gdje se čuva srce slavnog umjetnika?

Kultura 01. mar 202414:58 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Na današnji dan, 1. marta 1810. godine, u poljskom selu Żelazowa Wola rodio se jedan od najvećih klavirskih skladatelja u svjetskoj povijesti – Frédéric Chopin.

Zanimljivo je da mu otac nije bio Poljak nego Francuz, Nicolas Chopin, koji se doselio u Poljsku sa 16 godina i radio kao učitelj aristokratske djece. Otac se oženio Poljakinjom Justynom Krzyżanowskom.

Njihov sin Frédéric Chopin bio je tako osjećajno dijete da je navodno plakao od emocija kad mu je majka svirala klavir.

Chopin je bio glazbeno čudo od djeteta poput malog Mozarta. Već sa sedam godina svirao je klavirske koncerte i skladao poloneze.

Prvi učitelj bio mu je Adalbert Żywny. S 11 godina nastupao je pred ruskim carem Aleksandrom I. U dobi od 21 godinu Chopin se preselio u Pariz. Kraće vrijeme boravio u Beču, posjećivao München i Stuttgart, a od septembra 1831. nastanio se u Parizu, koji postaje njegovim stalnim boravištem.

Za pariških godina kretao se u odabranim aristokratskim i umjetničkim krugovima, upoznao Balzaca i Heinea, prijateljevao s Lisztom, Hillerom, Mendelssohnom, Berliozom, Kalkbrennerom, Delacroixom…

Poučavao klavir, povremeno nastupao kao pijanist i potvrdio se kao kompozitor.

Srce posebno sačuvano

Frédéric Chopin od djetinjstva je bio boležljiv, a stanje mu se sve više pogoršavalo.

Bolovao je navodno od tuberkuloze, ali vjerojatno i od drugih kroničnih bolesti. Njegova žena, George Sand sve se više morala brinuti za njega i nazivala ga je svojim trećim djetetom.

Svoje već tada narušeno zdravlje Chopin još pogoršava iscrpljujućim komponovanjem. Premda genijalni improvizator, komponovao je teško i mučno, a svaki notni zapis podvrgavao dugomu, minucioznom cizeliranju.

Umro je u Parizu u dobi od svega 39 godina, pokopan je na groblju Père-Lachaise. Prije pokopa izvađeno mu je srce i sačuvano u alkoholu, te preneseno u rodnu Poljsku.

Danas se srce nalazi ugrađeno u stup crkve Svetog Križa u Varšavi. Kad bi se srce izvadilo i analiziralo možda bi bilo moguće otkriti od kojih je sve bolesti umjetnik bolovao.

Ostatak Chopinovog tijela pokopan je na pariškom groblju Père Lachaise. Chopin je nazvan “pjesnikom klavira”. Cijeli njegov opus pisan je za klavir solo, s iznimkom dvaju koncerata za klavir i orkestar, kao i nekoliko komornih ostvarenja, među kojima se ističu sonata za violončelo i klavir te 19 popijevaka na ljubavnu i domoljubnu poeziju poljskog pjesnika.

Chopin je bio lirik i minijaturist naklonjen malim oblicima. Svoju ljubav prema Poljskoj zabilježio je i u 57 mazurki i 16 poloneza.

Za klavir je još skladao 21 nokturno, 19 valcera, četiri impromptua, četiri balade, fantaziju u f-molu, ciklus od 24 preludija op. 28, tri sonate (C-dur, b-mol i h-mol) te 24 etide, sklopljene u opusima 10 i 25. Kao komšpozitor Chopin je bio novator na području harmonije, odlikovao se specifičnošću klavirskog sloga, a njegova jedinstvena umjetnost ima neke prepoznatljive značajke: otmjeno suzdržanu osjećajnost i eleganciju izraza, što ju čini bliskom klasičnoj pročišćenosti i prozračnosti Mozartove glazbe.

Tehnička zahtjevnost njegovih djela obilježila je novo poglavlje u povijesti pijanizma, piše Bljesakinfo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!