Namik Kabil dobitnik Književne nagrade Predrag Matvejević

Kultura 25. okt 202417:16 0 komentara
Namik Kabil (Namik Kabil Knjige)

Bosanskohercegovački filmski redatelj i književnik Namik Kabil dobitnik je književne Nagrade Predrag Matvejević za 2024. godinu za knjigu "Beskućnik" objavljenu u nakladi Frakture.

Nagrada Predrag Matvejević dodjeljuje se za književno djelo bez obzira na žanr – književne eseje, pripovijetke, poeziju, drame, romane ili hibridne forme koje, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određeni način odražavaju vrijednosti uključivosti, otvorenog društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, te uopće humanističke vrijednosti koje je Predrag Matvejević zastupao.

Dodjela nagrade održat će u nedjelju 3. studenoga u 12 sati u Kulturno informativnom centru.

Uz Kabila, u finalu su bile knjige Branka Čegeca i Miroslava Mićanovića “52 dana interkontinental”, Tatjane Ćalasan “Neću Romea, hoću tebe”, Dragoslava Dedovića “Fjodorov džez”, Maje Klarić “Deset dugih dana”, Glorije Lujanović “Srce zemlje”, Zlatka Pakovića “Dodekalog”, Marka Pogačara “Ponoćni glagoli”, Selme Raljević “Književnost bez granica” i Tee Tulić “Strvinari starog svijeta”.

Namik Kabil filmski je redatelj i pisac, autor nekoliko nagrađivanih scenarija, uz ostale i za igrani film “Kod amidže Idriza”.

Kako navodi Fraktura na svojim internetskim stranicama, njegov dokumentarni film “Informativni razgovori” dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu 2007., a poslije i drugih međunarodnih nagrada. Igrani film “Čuvari noći”, za koji je napisao scenarij i režirao ga, imao je 2008. godine svjetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu.

Autor je romana “Sam”, “Amarcord”, “Isijavanje” i “Yesterday” te nekoliko drama. Roman “Isijavanje” bio je u finalu Nagrade Fric 2020., a roman “Yesterday” 2022. godine. Živi u Sarajevu.

U romanu “Beskućnik” bavi se pitanjem gdje nam je dom, je li to, kako navodi nakladnik, kuća koju smo izabrali za život ili ona u kojoj smo odrastali i koja, osim uspomena, nosi i teret praznine koja ostaje za onima koji su nepovratno otišli.

Baš ta autorova kuća “u ovom romanu postaje glavna junakinja koja se otima i prodaji, i rušenju, i novom životu kakav su joj nasljednici namijenili, i tako uzjogunjena prerasta u priču, u roman, iznoseći na vidjelo krhkost svih naših identiteta”, ističe nakladnik.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!