Narodno pozorište Tuzla dodijelilo nagrade “Radoslav Zoranović”

Kultura 11. nov 202319:08 0 komentara

Narodno pozorište Tuzla ustanovilo je novu nagradu na pozorišnoj sceni nazvanu „Radoslav Zoranović“, a ovogodišnji dobitnici su Gradimir Gojer, Mladen Bićanić, Vlado Kerošević, Dževdet Tuzlić, Nihad Kreševljaković i Nijaz Alispahić. Nagrada je dodjeljenja u okviru Revije „Tuzlanski pozorišni dani“ koja se održava do 16 novembra.

Radoslav Zoranović Zoran, prvi upravnik tuzlanskog pozorišta, imao je izuzetnu organizacionu i umjetničku djelatnost. Za njegovo vrijeme izgrađena je nova pozorišna zgrada, pokrenut časopis „Pozorište“, angažovan Pozorišni orkestar, organizovan pozorišni arhiv, Pionirsko pozorište, brojna gostovanja tuzlanskog ansambla, dovođenje istaknutih jugoslovenskih pozorišnih umjetnika u Tuzlu.

“Nakov više od 20 godina uspješnog rada u Narodnom pozorištu Tuzla, Radoslav Zoranović postaje prvi predsjednik i jedan od osnivača zajednice profesionalnih pozorišta BiH, a koja je, između ostalog, iznjedrila Lutkarsko bijenale, Pozorišne igre u Jajcu, Internacionalne pozorišne susrete u Brčkom. Radoslav Zoranović je jedna od osnivača Akademije dramskih umjetnosti u Sarajevu”, kazao je Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Dobitnici nagrade koja nosi ime ovog velikog čovjeka, nisu krili emocije.

“Izuzetno sam uzbuđen i ganut do suza jer sam prvi nositelj nagrade koja nosi ime i prezime osoba koja iza sebe ima jednu ogromnu personalnost. Iako sam u penziji, osjećam odgovornost i tremu pred tom personalnošću kakav je bio Zoran- Radoslav Zoranović, osnivač, otac i stvoritelj Narodnog pozorišta Tuzla”, kazao je Vlado Kerošević, glumac.

“Ja sam dijete Radoslava Zoranovića. Nisam biološko, ali sam teatarsko dijete. Sve što sam naučio, bili su Zoranovi fakulteti. On je bio pionir bosanskohercegovačkog teatarskog menadžmenta”, kazao je Gradimir Gojer, reditelj.

Zoranović stvaralački nije samo inicirao umjetnički razvoj tuzlanskog Narodnog pozorišta, već generalno umjetnički razvoj pozorišne umjetnosti u BiH. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

“Nedavno sam radio jedan televizijski esej o Pozorišnim igrama u Jajcu gdje sam i počeo raditi sa Zoranoviće. Prve sezone su bile 1970-ih godina i tada je on vidio mnogo dalje nego drugi. U tom kontekstu sma počastvovan nagradom sa njegovim imenom”, kazao je Dževdet Tuzlić, novinar.

“Bio sam skeptičan. Prije 20 godina sam objavio kolumnu: E, moj Zorane, po tebi se ništa neće zvati. Demantovan sam. Čestitam onima koji su me demantovali”, kazao je Kerošević.

Dodjela ove nagrade bila je uvertira za obilježavanje 75. godišnjice Narodnog pozorišta Tuzla i Tuzlanskih pozorišnih dana na kojima će biti prikazano osam predstava iz BiH i regije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!