Narodno pozorište Tuzla: U četvrtak premijerna izvedba „ Kralj Betajnove“

Kultura 19. apr 202218:58 0 komentara
N1

Zanimljivi i zahtjevni projekti su sve češći u Narodnom pozorištu Tuzla. U četvrtak će tako premijerno biti izvedena PREDSTAVA „ KRALJ BETAJNOVE“ Ivana Cankara u režiji Gorana Damjanca.

Djelo „Kralj Betajnove“ Ivana Cankara je napisao 1901.godine. To je drama u tri čina koja je prvi put odigrana 1904. godine u ljubljanskom pozorištu, a govori o porodici, etici , društvu , društvenim kritikama, prevara, zločinima, licemjerstvu i potkupljivosti. Teme aktuelne nekada kao i danas.

“Mi smo sretni da smo uspjeli napraviti ponovo jednu veliku predstavu. Referišem se , naravno, na prethodnu režiju koju je Goran Damjanac radio u Narodnom pozorištu Tuzla, a to je predstava Posljednja ljubav Hasana Kamije. Mislim da smo tada po prvi put u skorije vrijeme, uhvatili se u koštac sa jednim tako kompleksnim projektom”, kaže Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Glumačku postavu čini spoj iskustva i mladosti što je i praksa ovog pozorišta. Uz dokazane glumce, tu su i studenti Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli.

Samina Mujkanović, glumica, kaže da joj je čast igrati u predstavi.

“Mogu reći da mi je velika čast igrati sa ovim glumačkim ansamblom. Jako sam zahvalna. Proces je bio težak. Ovo je meni jedan od težih likova koje igram. Jako sam zadoovljna. Bilo je iscrpljujuće, ali interesantno i izazovno.”

“Super mi je bilo zbog mladih glumaca sa Akademije jer su to moje kolege i prijatelji i sa njima sam mogao i mimo predstave razgovarati i dijeliti prijateljski neke probleme. Sa starijom glumačkom ekipom iz pozorišta sam nailazio na savjete, upute kako da dođemp do nekog rješenja. Bilo je veoma ugodno i prijateljski”, ističe Luka Spasojević, glumac.

Osim ovo dvoje glumaca, u predstavi igraju i Nermin Omić, Lorena Trogrlić, Milenko Iliktarević, Nenad Tomić, Elvira Aljukić, Midhat Kušljugić, Siniša Udovičić, Adin Selimović, Edis Žilić, Remira Osmanović, Predrag Erletić i Damir Mahmutović. Za izrvsnu kostimografiju ponovo je bila zadužena Vesna Teodosić.

Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog poozrišta Tuzla kaže:

“Mi uvijek pričamo o tome koliko je pozorište zapravo složen mehanizam.Raditi predstave u kojima je ovoliki broj ljudi uključen kako na sceni, tako i na sceni, uvijek je izazov. Isto tako, kada ostvarite rezultat i kada to sve, svečanom premijerom, bude podijeljeno sa publikom, utoliko je i zadovoljstvo veće.”

Osim „ Kralja Betajnove“, u tuzlanskom pozorištu ovaj mjesec još će biti odigrana i Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja Ive Brešana, te predstava za djecu Sjeguljica i čudno ogledalo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!