Nastavljaju se negativne kritike na predstavu Idiot: “Loša, jeftina i odvratna”

Kultura 10. mar 202312:08 0 komentara
N1

U statusu na svom Facebook profilu, spisateljica Indira Kučuk Sorguč izjavila je da je predstava "Idiot" koja se igrala u Narodnom pozorištu Sarajevo, "loša, jeftina i odvratna", te kako je ovaj projekat građane koštao oko 100.000 KM koliko je i potrošeno na predstavu.

Kučuk Sorguč je u svom statusu objavila predračune tri predstave Narodnog pozorišta kako bi vidjeli “koliko sve nas poreske obveznike košta blasfemična umjetnička politika stranačko-sektaškog uhljeb aktivizma, s malo estetike, a mnogo zloupotrebe pozornice u dnevnopolitičke, šatro socijalno angažirane i društveno-kritične, svrhe”.

U statusu je direktno kritikovala rediteljicu i samo izvođenje predstave smatrajući da se radi o malicioznom poigravanju sa velikim klasikom.

Osvrnula se i na operetu “Orfej u podzemlju” koja će večeras premijerno biti izvedena na sceni NPS. Napisala je kako je na Orfeja potrošeno više od 100 hiljada KM, kao i na dramsku premijeru Eshilove “Orestije”.

Kučuk Sorguč je navela da za sumu novca koja je utrošena na predstavu od četiri sata “ulične bordel estetike”, čovjek može kupiti stan, a na repertoaru će se naći makar još pet puta pred polupraznom salom.

Premijera predstave “Idiot”, koju po klasiku Fjodora Mihajloviča Dostojevskog na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo postavljala rediteljica Selma Spahić, izazvala je razne komentare, a jedna od kontraverzi koja je uslijedila nakon izvođenja predstave jeste oglašavanje Ambasade Ruske Federacije na Facebook statusu.

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini na svom Facebook profilu napisala je status o predstavi “Idiot” optužujući Narodno pozorište Sarajevo za proturusku propagandu, izražavajući negodovanje zbog načina na koji izvođena predstava.

Ruska ambasada izazvala ogorčenje javnosti zbog statusa o predstavi Idiot

Ruski diplomati su na Facebook stranici oštro kritikovali rediteljicu smatrajući da njen “Idiot” smješten u savremeni kontekst upozorava na strašne zločine koje su ruska vojska i paravojne skupine počinile tokom agresije na Ukrajinu, navodeći da je od brojnog filozofskog sadržaja uzela samo “šta je bilo joj potrebno”.

Posebno se odnosilo na dio predstave i glumca koji igra glavnu ulogu Lava Miškina, u kojoj “patetično” optužuje Rusiju za namjerno ubistvo stotina nevinih civila, žena i djece u dramskom pozorištu Mariupolja 14. februara 2022. godine”.

Nadalje je prvu reakciju na status Ambasade Rusije imao pisac Almir Imširević, a nedugo nakon toga se oglasilo i Narodno pozorište. U saopštenju Narodnog pozorišta se navodi da je predstava najavljena kao adaptacija Dostojevskog, te da nije proizvoljna, već utemeljena na onim idejama zbog kojih je ovo svjetsko remek djelo literature.

U reakciji Narodnog pozorište Sarajevo, istaknuto je da ova kulturna institucija čak i u onim trenucima koji su bili izrazito teški, pod najdužom opsadom grada u modernoj historiji njegovala, čuvala i branila slobodu.

U saopštenju su naveli da su izrazito ponosni i estetski i etički na izvedbu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!