Neriješeni status Umjetničke galerije BiH

Kultura 12. jun 202111:54 0 komentara
N1

Umjetnička galerija BiH je u sedam institucija kulture kojima nije riješen pravni status, a samim tim ni finansiranje, tim povodom oglasili su se na društvenim mrežama saopštenjem za javnost.

“Dugo se mi već naduravamo sa trenutnom postavom u Federalnom ministarstvu kulture i sporta, odužilo se sigurno i njima i nama. Jedino što je sigurno kada rastanak konačno dođe niko neće suze pustiti. Ali da se odmah razumijemo, ne gajimo više iluzije da će sljedeća postava biti bolja. Da objasnimo samo ukratko, za one koji ne znaju, ili su u međuvremenu smetnuli s uma: Umjetnička galerija BiH nema finansijera ni budžet. Životari od grantova Ministarstava na svim nivoima, a prijavljujemo se doslovno na sve grantove na koje ostvarujemo pravo. Na strane grantove se ne možemo javljati jer nemamo osnivača”, istaknuli su i dodali:

“Godinama ispraćamo periodične navale očaja kod kulturnih radnika koji ostaju bez sredstava zbog novog ministra, numeracije stranica, uredne i neuredne dokumentacije. Mi smo sve to preživjeli prije Muzeja ratnog djetinstva, Jazz Festa, Kruga 99 i znamo da je to tako, pomoći nema i neće je biti. Tako je svuda. U Kantonu, Federaciji, Civilima (Ministarstvo civilnih poslova BiH), danas ćemo kao ogledni primjerak uzeti FMKS samo zato jer se upravo objavljuju rezultati različitih grantova tog ministarstva. Ove godine raspisana su ukupno četiri transfera”.

U minusu šest godina

TRANSFER ZA INSTITUCIJE NAUKE I KULTURE OD ZNAČAJA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

“Aplicirali, uredno poslagali stranice, prošli prvi krug i dobili 90.000 KM. Neki bi rekli nije loše. I nije ako se zanemari činjenica (a ministarstvo je zanemaruje godinama) da je ovaj grant od 600.000 KM namijenjen za tri institucije kulture od značaja za BiH (Umjetnička galerija BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH). Dakle, u minusu smo 110.000 već šestu godinu za redom”, navode iz Umjetničke galerije BiH.

TRANSFER ZA KULTURU OD ZNAČAJA ZA FEDERACIJU BIH

“Podijeljen je u dvije kategorije: projekti od internacionalnog značaja i projekti kulture od posebnog značaja za Federaciju BiH. Od prvog smo odustali silom prilika zbog pandemije i fokusirali se na domaći teren. Iz godine u godinu radili smo na sebi, nastojali prodrijeti u mentalni sklop Komisije kojoj je vrsta numeracije i način uveza ključna (eliminatorna). Nastojali smo prodrijeti i u ukus Komisije koja podržava Dane uštipaka, kosidbe i drugih kultura. Prijavili smo projekat Drugog federalnog festivala halve (prvi smo organizirali u potpunosti iz vlastitih sredstava). Opet smo sve uredno poslagali i povezali, isprintali jedno manje drvo stranica dokaza o uspješno realiziranim projektima jer linkovi ne prolaze kod Komisije (to smo iskusili prošle godine) ali… sredstva nismo dobili. Da ne bi ostalo nešto netransparentno Komisija nam je objasnila i zašto. “Ako aplikanti ‘Transfera za kulturu od značaja za federaciju BIH’ nisu navedeni u tabeli zahtjeva koji nisu zadovoljili formalno-pravne uvjete propisane Javnim pozivom u 2021. godini, kao ni u tabeli sufinanciranih programa i projekata, znači da nisu osvojili dovoljan broj bodova po kriterijima navedenim u tekstu Javnog poziva kako bi bili sufinancirani od Federalnog ministarstva kulture i sporta.” Dakle nema nam druge nego da zaključimo da su projekti naziva: Gromiljačko sijelo, Artistička radna akcija, Očuvanje običaja na Kupresu i organizacija tradicijskog natjecanja u košenju, Stolačka tarča, Lipanjski dani kulture, Spoj domaće gastronomije i starih obučaja kulturne baštine, Igre folklore na zrnu soli, ‘Beri se’ akademija… imali više bodova od nas. Rado bi zavirili u te projekte, kako bi se dodatno mogli izgrađivati i još spremnije dočekati grant sljedeće godine”, pojašnjavaju u saopćenju.

TRANSFER ZA OBNOVU KULTURNOG I GRADITELJSKOG NASLIJEĐA 2021

“Na ovaj grant nismo mogli aplicirati jer “nismo vlasnici objekata koji imaju status nacionalnog spomenika”, istaknuli su.

TRANSFER ZA MLADE 2021

“Aplicirali uredno složili stranice… i još uvijek u neizvjesnosti čekamo rezultate”, dodaju.

Otkup djela

Ima u FMKS još grantova, natječaja, konkursa, nedavno su objavljena dva konkursa Fondacije za muzičke scenske i likovne umjetnosti, na jedan su, kako su rekli, aplicirali (“Projekti, programi i manifestacije likovne umjetnosti od značaja za Bosnu i Hercegovinu i Federaciju Bosne i Hercegovine”) i čekaju rezultate.

“Na stavku “Otkup likovnih umjetničkih” djela ne možemo aplicirati jer je “Za oblast II-4. Otkup likovnih djela pravo učešća imaju pravne i fizičke osobe s područja Federacije Bosne i Hercegovine koje obavljaju djelatnosti u kulturi. Fizičke osobe, koje imaju pravo podnošenja prijava za projekte sa pozicije Otkup umjetničkih djela, moraju biti likovni, primijenjeni ili multimedijalni akademski umjetnici””, istaknuli su.

Navode kako Ministarstvo “otkupljuje djela po svome nahođenju, ukusu i za svoje kancelarije.”

“Svi koji se prijave mogu samo ponuditi djela za otkup Ministarstvu. Pravna lica mogu prodavati, ali nema mogućnosti da recimo Galerija dobije sredstva za otkup djela za svoju zbirku, pa ako slučajno sljedeće godine vidite Jurkićevu Visoravan kako visi u nekom hodniku Ministarstva, znajte da nam je baš baš prigustilo”, zaključuju u saopćenju iz Umjetničke galerije BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!