Otvorena izložba “Pazi snajper”: Dirljive i važne slike iz opkoljenog Sarajeva

Kultura 19. nov 202120:05 0 komentara
N1

U Historijskom muzeju BiH otvorena je izložba “Pazi snajper!” koja je nastala kao rezultat istraživanja Paula Lowa, fotografa koji je za vrijeme opsade Sarajeva dokumentirao ratne strahote u glavnom bh. gradu. “Snajperska aleja” je jedan od zloglasnih termina opsade Sarajeva 1992.-1995. Epicentar te zone bio je u neposrednoj blizini Historijskog muzeja BiH. Upravo u “snajperskoj aleji” 18. novembra 1994. godine ubijen je sedmogodišnji dječak Nermin Divović– zbog čega je izložba otvorena na godišnjicu njegovog stradanja.

Paul Lowe, koji je zajedno sa nedavno preminulim Tomom Stoddartom i brojnim drugim kolegama, za vrijeme opsade Sarajeva napravio značajan doprinos u dokumentovanju rata, u Historijskom muzeju otvorio je izložbu “Pazi snajper!”.

“Kao fotograf uvijek pokušavate da dobijete emotivnu stranu slike i na ovim fotografijama ja sam pokušao uhvatiti kretanje ljudi da bih predstavio zamrznute trenutke koji traju. Kada sam prvi put došao ovdje 92. niko nije očekivao da će opsada trajati toliko dugo i da će uzrokovati ovoliko žrtava. Gledajući sad, 30 godina unazad, ove slike imaju posebnu moć, one su skoro kao sablasne figure iz prošlog života”, priča nam fotograf Lowe.

To su figure iz života i rata, o kome se u posljednje vrijeme mnogo priča, što je Historijski muzej podstaklo da podsjeća na strahote koje su se događale na ovim prostorima.

“Kontaktiranjem različitih stručnjaka i fotografa koji su boravili u Sarajevu za vrijeme opsade, uspjeli smo doći do artefakata i eksponata koji se danas brižno čuvaju u muzeju. Oni nam zapravo pomažu da rekonstruišemo određene historijske procese i određene događaje koji su se dešavali u opkoljenom Sarajevu. Priča o Nerminu jedna je od najdirljivijih u našoj muzejskoj kolekciji, to je priča koja je istopila srca brojnih muzejskih posjetitelja”, govori nam Elma Hodžić, kustosica Historijskog muzeja BiH.

Radi se o priči o dječaku koji je izgubio život u snajperskoj aleji, na čiju godišnjicu stradanja je i otvorena ova postavka.

“Ova je jedna od veoma važnih ratnih fotografija. Moj sin u to vrijeme je imao je isto godina kao i Nermin, čak je i likom podsjećao na njega, tako da svaki put kada sam pogledao fotografiju vidio sam svog sina kako leži na zemlji. Tako da je to uvijek bilo bolno za mene”, prisjetio se Trevor Gibson, nekadašnji UN-ov vojnik.

Ova priča biće stalna postavka Historijskog muzeja BiH. Izložbu čini i multimedijalna instalacija Paula, te umjetnički radovi domaćih i međunarodnih umjetnika, Adele Jušić i Paula Coldwella.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!