Palestinska umjetnica inkarnirala Isusa Krista u inkubator: Odala počast ubijenim bebama u Gazi

Kultura 26. dec 202311:58 0 komentara
Anadolija

Palestinska umjetnica Rana Bishara inkarnirala je Isusa Krista u inkubatoru u gradu Betlehemu na Zapadnoj obali kako bi odala počast palestinskim bebama ubijenim u Gazi zbog smrtonosnih izraelskih napada.

Umjetničko djelo, izloženo na Trgu jaslica u blizini crkve Rođenja Kristovog, kreirala je Rana Bishara, prikazujući Dijete Isusa kako leži u inkubatoru na palestinskom šalu.

“Došla sam u Betlehem da postavim ovu skulpturu ispred crkve Rođenja, Kristovog rodnog mjesta. Na Kristovo rođenje Rimljani su ubili hiljade djece, a na Božić nakon 2023 godine ubijaju se palestinska djeca u Gazi”, rekla je ona.

Anadolija

Palestinska umjetnica je naglasila:

“Došla sam u Betlehem zbog mira, kažem zaustavite rat, Krista ubijaju izraelske bombe koje ubijaju ljude i djecu u Gazi”.

Prethodno su proslave Badnje večeri u Betlehemu otkazane zbog razornog rata Izraela u Gazi.

Anadolija

Božić se svake godine obilježava 25. decembra u zapadnim, a 7. januara u istočnim crkvama.

Kršćani u Pojasu Gaze prisustvovali su ponoćnoj misi u ponedjeljak, dok je posebna vjerska služba održana u ponoć na Badnje veče u nedjelju u crkvi Svete porodice u centru Gaze. Međutim, ovogodišnji Božić obilježen je intenzivnim izraelskim bombardovanjem, pa je ta noć bila jedna od najnasilnijih noći tokom izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Anadolija

Izrael je napao Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra, a u napadima je ubijeno najmanje 20.674 Palestinaca, uglavnom žena i djece, i povrijeđeno više od 54.536.

Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!