Pogledajte izložbu “Novo lice” u Umjetničkoj galeriji BiH

Kultura 11. mar 202318:04 0 komentara

"Novo lice" naziv je izložbe Umjetničke galerije BiH na kojoj su predstavljeni primjeri restauracije iz Zbirke ikona i sakralne umjetnosti ove galerije, odnosno, preliminarni rezultati projekta "Saving the Heritage".

Nakon godinu dana rada na obnovi najstarije zbirke koju čuva Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, predstavljen je dio restauracije i konzervacije djela sakralne umjetnosti.

“Projekat još uvijek nije završen i trajaće još godinu dana, ali smo prezentirali radove koji su završeni, da se vidi šta je napravljeno. I jedan rad, čisto primjer djela koji čeka na restauraciju da se vidi odakle se krene da bi se došlo do onoga o čemu govori ostatak izložbe”, kaže Ivana Udovičić – kustosica.

Radi se o vrlo kompleksnoj i mješovitoj zbirci sakralne umjetnosti. Djela su domaće i strane produkcije, poznatih i neimenovanih autora. Veliki broj ikona bio je oštećen i zahvaćen gljivicama.

“Ovo je izložba u kojoj se prezentira rad restauratorica, tako da je to ono čemu treba posebnu pažnju posvetiti, jer obično nemamo mogućnost da restauratorski rad prezentiramo u prvom planu.”

Najveći izazov prilikom restauracije su bile ikone koje su gorjele.

“Restaurirali smo jedan dio zbirke i ikona i drugoh sakralnih prizora iz Umjetničke galerije BiH, sve u sklopu projekta “Saving the Heritage”. Projekat je trajao godinu dana. Na izložbi će se pored predstavljenih djela moći pogledati i proces konzervacije i restauracije, odnosno imaćete uvid u dio fotodokumentacije samog procesa”, kaže Maida Garić – restauratorica Umjetničke galerije BiH.

Zbirka ikona i sakralne umjetnosti Umjetničke galerije je najugroženija zbirka i njeno očuvanje od velike je važnosti za kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine. Iz ove zbirke je početkom rata, do danas ukradeno 45 najvrednijih ikona. Za tim ikonama se još uvijek traga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!