Pogledajte kako je izgledao Tutankamon: Naučnici „oživjeli“ faraona

Pixabay/Ilustracija

Međunarodni tim eksperata "oživio" je egipatskog faraona Tutankamona putem digitalnih tehnologija.

Kako piše Daily Mail, naučnici iz Brazila, Australije i Italije su, uz pomoć digitalnog modela, rekonstruisali Tutankamonovo lice od njegove mumificirane lobanje.

Rekonstrukcija je otkrila mladalačko i živahno lice faraona koji je umro u tinejdžerskim godinama prije više od 3.000 godina.

Brazilski grafički ekspert Cicero Moraesh, koji je koautor studije, kaže da mu Tutankamon izgleda kao mlad čovek nježnog lica.

„Gledajući u njega, više vidimo mladog učenika nego političara punog odgovornosti, što njegovu istorijsku ličnost čini još zanimljivijom”, rekao je on.

Čuveni „dječak kralj“ je otkriven zajedno sa ostalim dragocjenostima koje je pronašao britanski arheolog Hauard Karter 1922. u egipatskoj Dolini kraljeva.

„To je bio detektivski posao, gdje smo spajali tragove informacija kako bismo došli do 3D modela lobanje“, kaže Moraesh.

Zatim su odredili veličinu usana, poziciju očiju, visinu ušiju i prednju stranu nosa.

„Sve projekcije su zasnovane na statističkim studijama koje su sprovedene CT skeniranjem živih pojedinaca od nekoliko različitih predaka“, objašnjava.

Ovo nije prvi put da su naučnici pokušali da rekonstruišu lice mladog faraona, pošto je to već učinjeno 2005. godine.

Michael Habiht, egiptolog i arheolog sa Univerziteta Flinders u Australiji, koji je koautor studije, kaže da ima mnogo sličnosti između te dvije rekonstrukcije.

„Naša rekonstrukcija je vrlo slična onoj koju je sproveo francuski tim prije nekoliko godina. Takođe se uklapa sa historijskim opisima Tutankamona“, istakao je Habiht.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad