Premijerom predstave “Djelidba” otvara Tuzlanske pozorišne dane

Kultura 07. nov 202219:32 0 komentara

Premijera predstave "Djelidba“ Skendera Kulenovića u režiji Miralema Zubčevića otvorit će ovogodišnju pozorišnu reviju "XXVIII tuzlanski pozorišni dani“. Publika će ove godine imati priliku gledati ukupno deset predstava domaćih i regionalnih produkcija.

Drama sa komičnim elementima “Djelidba“ Skendera Kulenovića, izvedena je 1947. godine i istu večer e tadšnji komunistički režim zabranio. Kasnije je vraćena, a danas se ne interpretirana na pravi način, smatra režiser Miralem Zubčević.

“To nije Skender Kulenović. To je neka scenografija sa noževima, mačetama. Zvali su me u Bijeljinu da to pogledam, pa da mi daju projekat da radim. Kada sam ja to vidio, bože sačuvaj. To Skender kao autor, ne zaslužuje takav pristup.Mi imamo svoju klasikui taj genij spada u našu klasiku”, rekao je režiser Miralem Zubčević.

Zubčević je pristao da režira predstavu za tuzlansko pozorište i rezultatom je zadovoljan kao i glumačka ekipa koja je dočarala kako se na ovim prostorima smjenjuju generacije i režimi, ali mentalitet ljudi i problemi, ostaju isti.

“Bilo bi divno da se ismijavamo sebi kakvi smo bili nekada. Međutim, drama je u tome što se sami sebi smijemo što nismo odmakli ni koraka. I danas smo pohlepni, ogrezli u svoje skute, svoja četiri zida”, smatra glumac Siniša Udovičić.

Malo ljepše teme su pripremljene za najmlađe na ovogodišnjoj pozorišnoj reviji, odnosno, premijera predstave “Kao mačak u čizmama“ rađena u kooprodukciji Art Teatra i tuzlanskog pozorišta.

“S obzirom na to da smoprošle godine imali jako veliki broj posjetitelja. Našu prošlu predstavju odgledalo oko 10.000 djece, nadamo se da će i ova predstava imati isti takav učinak. Radi se o zanimljivoj predstavi o kojoj ćemo pričati još u narednom periodu dok je još malo utegnemo. Predstavu radi talentirana ekipa”, naveo je glumac Midhat Kušljugić.

U ne baš sjajnim uslovima u kojima kultura danas funkcioniše i opstaje, Tuzlansko pozorište pokušava zadržati ovaj respektabilan festival koji nije takmičarskog karaktera.

“To je revija pozorišnih prijatelja, prilika za našu publiku da unutar jednog vrlo zgusnutog rasporeda u nekih deset dana, pogleda više različitih pozorišnih predstava koje dolaze iz drugih pozorišnih sredina, kako BiH, tako i van BiH”, naglasio je Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Tuzla ima najstariju pozorišnu tradiciju u Bosni i Hercegovini čemu je doprinijelo postojanje institucije kao što je Narodno pozorište Tuzla, a koje je za ovu godinu pripremilo izvrstan repertoar te poziva vjernu publiku da dođe na neku od domaćih ili gostujućih predstava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!