Prva samostalna izložba 100-godišnje Nade Rudan: “Dođite da slavimo život”

Kultura 23. jun 202213:29 > 13:33 0 komentara
Saopćenje

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu sa početkom u 18:00 sati bit će otvorena prva samostalna izložba Nade Rudan, samostalne slikarke amaterke uoči njenog 100-og rođendana.

Izložbi će prisustvovati predstavnici medija, visoke domaće i strane zvanice, građani Sarajeva i drugi gosti.

Na ovaj način, Nada Rudan će sa svojim sugrađanima obilježiti jedan vijek življenja, pun uspomena, a tokom izložbe će predstaviti i planove za budućnost.

“Svaka bolest je prvenstveno u glavi. Kada smo pomireni sami sa sobom, kada volimo sebe, onda možemo voljeti i druge. Cilj života je biti sretan i mislim da ovom izložbom, svojim primjerom dokazujem da su godine samo broj”, saopštila je u pozivu na izložbu Nada Rudan koja je počela slikati u 87. godini. Naslikala je bezbroj slika, tvrdeći da je upravo umjetnost to čarobno mjesto koje je opušta i vodi putevima mašte, gdje sve ono što zamisli i osjeća pretače u djela.

Privatna arhiva (Umjetnička djela Nade Rudan)
Privatna arhiva (Umjetnička djela Nade Rudan)
Privatna arhiva (Umjetnička djela Nade Rudan)
Saopćenje

Najčešće koristi tehniku akrilnih boja, ali se okušala u grafici kao i kreiranju mozaika.

O Nadi…

Nada je rođena 3. jula 1922. godine u Donjem Hrasnom, pitoresknom hercegovačkom mjestu neumske zaleđine.

Tu je provela djetinjstvo i djevojaštvo dočekavši kraj Drugog svjetskog rata.

Nakon završenog osnovnog i srednjeg obrazovanja, Nada stiče zvanje krojačice.

Nada i njena starija sestra su imale privilegiju obrazovati se i to na insistiranje njihove bake, koja je još tada čvrsto vjerovala da ‘ne trebaju biti slijepe kod očiju’, kako je često govorila, i insistirala ne samo na opismenjavanju, nego i temeljitom obrazovanju koji će djevojke osposobiti za rad i samostalan život.

Po udaji za Milovana Rudana, visokoobrazovanog profesora fizike i matematike koji dobija mjesto profesora u tadašnjoj Učiteljskoj i nekoliko drugih srednjih škola u Sarajevu, Nada život sa suprugom nastavlja u ovom bosanskohercegovačkom gradu. Vrijedno je krojila i šila i imala svoju klijentelu, dok je on bio omiljeni profesor mnogim generacijama u četrdeset i više godina rada, sve do penzije.

Milovan je preminuo u svojoj 90-toj godini, 1999. Nakon njegove smrti, Nada sve više vremena provodi posjećujući djecu, pa je tako počela putovati po svijetu: od Himalaja do Havaja, SAD-a i svih evropskih zemalja. Danas kaže da je najveći dojam na nju ostavio Jerusalem. Jedini kontinent koji još nije posjetila je Australija, ali kaže da za nju ima vremena.

Kako bi prekratila vrijeme i na nagovor svoje kćerke, ova energična i fascinantna žena u 87. godini života po prvi put uzima kist u ruke i samouka, ali talentovana, počinje slikati. Od tada do danas naslikala je bezbroj slika, tvrdeći da je upravo umjetnost to čarobno mjesto koje je opušta i vodi putevima mašte, gdje sve ono što zamisli i osjeća pretače u djela. Najradije koristi tehniku akrilnih boja, ali se okušala i u grafici i pravljenju mozaika. Očekivano za toliko životne radosti i iskustva koliko Nada nosi u svom krhkom tijelu i bistrom, razboritom umu – sve joj ide od ruke.

Po prirodi, Nada je radoznala, smirena, veoma otvorena i optimistična, uvijek nasmijana i vedra. Za dugovječnost je, kaže, najvažnija glava. “Kakve su nam misli“, kaže, “takav nam je život“. Uvijek brižljivo vodeći računa o tome kako izgleda, i mlađim generacijama savjetuje da vode računa o čistoći, jednako unutrašnjoj kao i onoj vanjskoj, smatrajući da tek jedno s drugim ima pravu vrijednost.

Nada je na kraju pozvala sve zainteresovane da sutra posjete izložbu i zajedno sa njom slave život.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!