“Sterijino pozorje” u Novom Sadu okupilo brojne teatarske stvaraoce iz regije i svijeta

Kultura 30. maj 202416:44 0 komentara

"Pozorišna liga šampiona" ili "Sterijino pozorje" svake godine, od 26. maja do 3. juna, u Novom Sadu okupi brojne teatarske stvaraoce iz regije i svijeta. Jedinstven je po tome što njeguje domaće dramske autore, ali i što realizuje više od 50 programskih sadržaja.

Besjedom Gorana Šušljika u Novom Sadu je otvoreno 69. izdanje “Sterijinog pozorja”, jednog od najznačajnijih teatarskih festivala u regiji.

“Često kažem da je Sterijino pozorje pozorišna liga šampiona za ovaj dio Evrope, i to je jednostavno činjenica, ima još jedna stvar kojom možemo da se pohvalimo, naime, budžet Sterijinog pozorja, što je jako važno je najveći od svih drugih pozorišnih festivala na ovim prostorima”, rekao je Mladen Radonjić, direktor Sterijinog pozorja.

“Sterijino pozorje” je jedinstveno jer njeguje predstave rađene po tekstu domaćih dramskih pisaca, no, selektorica ovogodišnjeg pozorja Ana Tasić je kazala da je vidljiva umanjena produkcija savremene domaće drame.

“Pretpostavljam da je razlog u tome što je pozorištima isplativije da rade neke klasike koji su poznati. Također, u posljednje vrijeme se javlja trend dramatizacije romana, što je vidljivo i ove godine u programu. Pretpostavljam zbog marketinga da im je zanimljivo da postavljaju poznate naslove kojima će privući publiku, a s druge strane, savremeni mlađi domaći autori nisu toliko u fokusu interesovanja, što jeste veliki problem”, pojasnila je Ana Tasić, selektorica Sterijinog pozorja.

Narodno pozorište Republike Srpske postavilo je predstavu “Mali ratovi i kabine zare” prema tekstu Vide Davidović, jer žele dati priliku mladim dramskim piscima.

“I za nas je to veliki bio izazov. Meni kao direktoru ove kuće je značilo da postavimo ovaj tekst jer mislim da to jeste misija nacionalne kuće da njeguje domaće pisce i ako mi ne budemo u njih ulagali onda i ne možemo očekivati da imamo rezultat a vrijeme će pokazati”, istakla je Dijana Grbić, direktorica Narodnog pozorišta RS.

“Sterijino pozorje” čini oko 50 programskih cijelina. Okrugli stolovi, promocije knjiga, izložbe…

“Tu je 11 predstava što u glavnom programu, što u programu “Krugovi”, jedna predstava van konkurencije, 11 predstava visokih škola i studenata 17. Međunarodni simpozij pozorišnih kritičara i teatrologa i niz drugih programa”, dodao je Mladen Radonjić, direktor Sterijinog pozorja.

“Pozorište i politička korektnost” je tema ovogodišnjeg simpozija.

“Razmotrićemo kako se današnji teatar odnosi prema pitanjima političke korektnosti. Šta znači politička korektnost u teatru, koliko ona pomaže u osvještavanju nekih problema a koliko možda ugrožava neke teatarske strategije kao što su npr. komedija, satira i slično”, naglasio je Darko Lukić, teatrolog i dramski pisac.

(Post)apokaliptične svjetlosti pozornice ovogodišnji je slogan “Sterijinog pozorja”, koji decenijama okuplja najznačajnije teatre iz regije i svijeta, brojne umjetnike i pozorišne stvaraoce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!