Susreti u Brčkom ove godine predstave dovode i u ruralna mjesta – za mališane koji nisu imali priliku sresti se s teatrom

Kultura 20. okt 202321:39 0 komentara
N1

Ljubitelji pozorištne umjetnosti uživaju u još jednim teatarskim susretima. Ove godine Internacionalni teatarski susreti Brčko Distikta BiH slave dvije važne godišnjice, a od prošle godine, uveli su i neke značajne promjene.

Brčko ovih dana slavi dva jubileja – 40 godina Susreta pozorišta i pola vijeka od osnivanja festivala.

Od svog osnivanja pa sve do danas, susreti su se mijenjali u konceptualnom ali i u programskom smislu.

Od prošle godine, Susreti u Brčkom imaju jednu značajnu promjenu. Naime, predstave koje igraju na Internacionalnim teatarskim susretima ne moraju biti rađene po domaćem tekstu. Razlog tome, umjetnička direktorica navodi zasićenje.

“Nagrada za najboljeg dramskog pisca nam je ostala nedodjeljena. I onda je čak na neki način došlo do zasićenja kod naše publike kada su u pitanju predstave na domaći tekst, nekako su se stalno ponavljali isti tekstovi, jedne te iste predstave, bez obzira što su to predivna izvođenja raznih teatara”, pojasnila nam je umjetnička direktorica susreta Rubina Sarajlić.

Susreti u Brčkom posebno brinu i o najmlađoj, kako kažu, budućoj teatarskoj publici, te i ove godine dovode predstave u ruralna mjesta, upravo mališanima koji nemaju priliku da se susretnu sa teatrom.

“Pozdravljam taj gest, pozdravljam tu ideju. Mislim da nema ništa ljepše nego dovesti djeci, koja inače ne bi drugačije gledala pozorište uopšte, dovesti im predstavu, da oni od djetinjstva postanu pozorišni gledaoci”, naglasila je književnica Vida Ognjenović.

Jer prije svega za njih – publiku a onda i za pozorišne stvaraoce su važni teatarski festivali, dodala je članica žirija, književnica Vida Ognjenović.

A ove godine, publika ima priliku pogledati osam predstava teatara iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. A čak tri predstave, iz Sarajeva, Zagreba i Splita, potpisuje reditelj Ivan Plazibat.

Opširnije u priči Adrijane Gavrić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!