Svečano otvoreno „Mostarsko ljeto 2023“

Kultura 21. jun 202308:00 0 komentara
Mostarsko ljeto

U Centru za kulturu Mostar sinoć je kolektivnom izložbom „Mali format“ Udruženja likovnih umjetnika BiH i Centra za kulturu Mostar te koncertom „Mostarskih tamburaša“ svečano otvorena Međunarodna kulturno-turistička manifestacija „Mostarsko ljeto 2023“. Manifestaciju je na uvodnoj svečanosti otvorio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović.

„Čast mi je i zadovoljstvo što od 2016. godine, od kada smo ponovo pokrenuli manifestaciju ‘Mostarsko ljeto’, pa do danas imamo priliku uživati u mnogobrojnim kulturnim sadržajima. Više od 30 sadržaja ove godine daju jednu posebnu kulturnu dimenziju, u kojima će svi posjetitelji moći uživati. ‘Mostarsko ljeto’ je manifestacija u čijim sadržajima Mostarci i Mostarke, ali i turisti koji dolaze u Mostar uživaju, te našem Mostaru daju poseban duh“, istakao je Hadžović te je dodao da su u prethodnom periodu nastojali podržati i unaprijediti oblast kulture.

Mostarsko ljeto
Mostarsko ljeto
Mostarsko ljeto
Mostarsko ljeto
Mostarsko ljeto

„Ulagali smo u kulturne sadržaje, ali i u infrastrukturu ustanova kulture. Tako smo pomogli rekonstrukciju Pozorišta lutaka u Mostaru, Centra za kulturu Mostar i uređenje Narodnog pozorišta u Mostaru. Ovo je prilika da sa vama podijelim i jednu lijepu vijest, a to je da smo danas na sjednici Vlade HNK donijeli odluku o rekonstrukciji glavne sale Narodnog pozorišta u Mostaru, što mi je posebno drago“, naglasio je Hadžović.

Direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljić ističe da manifestacija „Mostarsko ljeto“ slavi umjetnost, kulturu i muziku koji čine njenu srž.

„Kroz ‘Mostarsko ljeto’ Mostar postaje središnje mjesto susreta umjetnika, stvaralaca i ljubitelja umjetnosti iz cijele BiH, regije i šire. Ova manifestacija je prilika da se inspirišemo različitim perspektivama, da se povežemo sa različitim kulturama i da iskusimo snagu koju umjetnost i kultura imaju u spajanju ljudi. Ova manifestacija nije samo zabava i uživanje. To je prilika da podržimo umjetnike, da priznamo njihovu predanost i talenat te da shvatimo snagu koju umjetnost i kultura imaju u promovisanju dijaloga, razumijevanja i povezivanja. Kultura ima moć da premosti jazove među ljudima, da izazove emocije i da nadahne pozitivne promjene u našem društvu. Neka nas ‘Mostarsko
ljeto’ inspiriše da cijenimo umjetnost, potiče nas na dijalog i podsjeća na snagu koju zajedno imamo da gradimo bolje sutra“, naglasio je Suljić.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, upriličena je kolektivna izložba “Mali format” Udruženja likovnih umjetnika BiH i Centra za kulturu Mostar, na kojoj je zastupljeno više od 50 umjetnika iz cijele Bosne i Hercegovine. Denis Jejina, sekretar Udruženja likovnih umjetnika BiH, izrazio je zahvalnost svim uposlenicima i direktoru Centra za kulturu Mostar koji zajedno sa ULU BiH već dugi niz godina marljivo rade i sarađuju.

„Ovo je trenutak radosti i slavlja, jer se tradicionalno okupljamo svake godine kako bismo proslavili umjetnost i očuvali ovu dragocjenu tradiciju. Izložba ‘Mali format’ predstavlja srž naše kreativnosti i talenta. Kroz svoje umjetničke kreacije, umjetnici su iznijeli svoje vizije i ideje na manjem formatu, pružajući nam uvid u njihovu maštu i razmišljanja. Ovi radovi su rezultat dugotrajnog rada, istraživanja i strasti koju umjetnici donose u svoje stvaralaštvo. Naša zajednička vizija i trud omogućili su da ova izložba postane ne samo izložbeni događaj, već i prostor za dijalog, interakciju i stvaranje veza među umjetnicima i publikom. Vaša umjetnost obogaćuje našu zajednicu i doprinosi kulturnoj baštini Mostara“, kazao je Jejina.

Nakon otvaranja izložbe, upriličen je koncert „Mostarskih tamburaša“, novonastale ekipe iskusnih muzičara koji djeluju pri Centru za kulturu Mostar, a kojima je večerašnji nastup na otvaranju „Mostarskog ljeta“ ujedno i prvi koncert od njihovog osnivanja.

U okviru ovogodišnje manifestacije „Mostarsko ljeto 2023“ bit će održano više od 30 različitih kulturnih sadržaja, a organizatori su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru. Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, a sponzori su Grad Mostar i kompanija BH Telecom.

Naredni događaj, koji očekuje posjetioce u okviru „Mostarskog ljeta“, je na rasporedu u srijedu, a riječ je o izložbi „Svetozar Ćorović – književna ostavština“ autora Ibrahima Dizdara koja će biti upriličena u Spomen kući Svetozara Ćorovića sa početkom u 19:30 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!