Svjetska premijera “Među bogovima” sutra na SFF: Vuk Ršumović donosi film po istinitom događaju iz 2015. godine (VIDEO)

Kultura 21. aug 202421:55 0 komentara

Svjetsku premijeru sutra na Sarajevo Film Festivalu ziblježit će film "Među bogovima" reditelja Vuka Ršumovića. Riječ o filmu koji je snimljen po istinitom događaju iz 2015. godine.

Priča ovog filma je i svojevrsna adaptacija i novo čitanje čuvene antičke tragedije „Antigona“, a glavnu ulogu igra Ferešte Hoseini, višestruko nagrađivana avganistansko-iranska glumica u usponu. Ršumović j bio gost N1 Specijala uoči premijere.

“Uvijek pred svjetsku premijeru imate tu vrstu leptira u stomaku kada ne znate da li će publika reagovati.D ivno je biti ovdje. Mi smo svi uzbuđeni. Ekipa se i dalje okuplja. Glavna glumica je doputovala iz Irana sinoć i biće s nama. Film su gledali u Iranu, Ferešt je puštala ranije porodici, priajteljima i ljudima iz filmske industrija i dobre su bile reakcije pa mi je laknulo. To je priča o modernoj antigoni koja se bori da sahrani svoga brata koga voli”, rekao je.

Radnja ove drame počinje kada mlada Avfanistanka stigne u Beograd na vrhuncu migrantskog talasa i saznaje da joj se mlađi brat utopio u reci 3 nedelje ranije. Od tog trenutka ona ulazi u tešku borbu kako bi sahranila brata pod njegovim punim imenom i prezimenom, uprkos birokratiji i statusu u društvu koji ima kao migrant bez dokumenta, i statusu unutar njene partijarhalne avganistanske porodice.

U internacionalnoj glumačkoj ekipi filma „Među bogovima“ su i Nikola Ristanovski, iranski glumac Reza Akhlaghi, Vule Marković, Branka Katić, Miloš Timotijević…

Film „Među bogovima“ nastaje u okrilju producentske kuće BaBoon Production (producent je Mirko Bojović), uz podršku Filmskog centra Srbije, italijanskog filmskog fonda (MIBAC), hrvatskog filmskog fonda (HAVC), i fonda Eurimages.

Koproducenti filma iz tih zemalja su Nightswim (Rim) i Kinorama (Zagreb), a svetska premijera je planirana za kraj leta 2022.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!