U Galeriji Manifesto otvorena izložba “Behut u cvatu”

Kultura 03. apr 202315:58 0 komentara
N1

"Behut u cvatu" naziv je izložbe koja je otvorena u Galeriji savremene umjetnosti Manifesto. Riječ je o izložbi radova fotografkinje Ajle Salkić i uličnog umjetnika Benjamina Čengića.

Postavkom “Behut u cvatu” suosnivači Galerije Manifesto predstavljaju se publici kao autori koji prezentuju vlastita shvatanja o umjetnosti.

“Ajla i Benjamin su iskoristili ovu priliku i predstavljanje u Galeriji Manifesto da pokažu šta oni očekuju od umjetnosti i umjetničkih prostora. Uspjeli su da nagalase da ono što ni žele od umjetnosti, jeste da ona bude osjetilna, osjećajna i da kod posmatrača budi osjećaj”, kazala je kustorica Adna Muslija.

Upravo zato, izložba “Behut u cvatu” nije samo poziv da se behut u nama osvijesti, veći istinski osjeti.

“Na ovoj izložbi predstavaljam publici apstraktne radove u formama različitih gradijenata. Gradijenti su ustvari moj bijeg od behuta, moj bijeg u stvarnost i bijeg od stvarnosti”, rekao je umjetnik i autor izložbe Benjamin Čengić.

Zbog formalne sličnosti njihovih radova, Muslija je došla na ideju da spoji radove dva umjetnika u jednu izložbu.

“U takvoj postavci nastala je komunikacija između Ajlinog rada, odnosno fotografija u dugoj ekspoziciji različitih formata i Benjaminovih apstraktnih slika na različitim podlogama”, dodala je Muslija.

Benjamina Čengića publika poznaje po brojnim muralima koji krase Sarajevo, a ovoga puta imaju priliku vidjeti kako i šta on stvara u zatvorenom prosotru – studiju.

“Ja volim raditi na ulici jer mi to dozvoljava komunikaciju sa ljudima, dozvoljava mi da osjetim šta ljudi misle i da vidim šta njima nekako treba i kakava su njihova mišljenja. Smatram da umjetnost mora biti viđenja i da je umjetnost rađena za ljude”, stava je Čengić.

Galerija Manifesto u okviru pratećeg programa izložbe “Behut u cvatu”, organizuje i niz događaja. Tako će biti održana radionica fotografije sa Ajlom Salkić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!