U Galeriji Manifesto otvorena nova izložba Andreja Đerkovića, evo po čemu je posebna (VIDEO)

Kultura 13. jan 202416:59 0 komentara

U Galeriji savremenih umjetnosti Manifesto sinoć je otvorena izložba umjetnika Andreja Đerkovića pod nazivom “Braco Dimitrijević i met at 11.21 am, Sarajevo 2002”. Izložba će biti postavljena 10 dana.

Kao dio platforme koju je ženevski Centar za fotografiju proveo o značaju institucije posvećene fotografiji na području suvremene umjetnosti i u neposrednoj blizini Muzeja i Centra za savremenu umjetnost, rad Andreja Đerkovića, bio je postavljen u aprilu 2021. godine na zajedničkoj zgradi ove tri institucije.

“Radim dosta portrete meni dragih ljudi poput David Byrne, Catherine Deneuve, Alfonso Cuarón i među njima je Braco Dimitrijević, a pošto je njegov jedan rad u kolekciji ženevskog muzeja za savremenu umjetnost, onda smo postavili taj moj portret na zgradi”, kazao je umjetnik Andrej Đerković.

Ovaj rad se odnosi na čuvenu seriju “Slučajni prolaznici” Ðerkovićevog poznanika i sugrađanina Brace Dimitrijevića, jednog od pionira konceptualne suvremene umjetnosti. Đerković kroz svoj rad propituje mehanizme promovisanja određenih ideja/osoba, koji su kulturološki instalirani u prilično zatvorenom ženevskom savremenom društvu.

“Naziv izložbe se naslanja na tu kolekciju, na ime Bracinog rada koji je radio slučajne prolaznike, tako da sam konfrntirao… on je radio te prolaznike da bi izgledali kao javne ličnosti. A ovaj rad je totalni opozit tom njegovom radu, a moj rad je Braco Dimitrijević ta javna osoba”, dodao je Đerković.

Sarajevskom postavkom ovog rada u Galeriji Manifesto, kao i u ženevskom slučaju, ima isti zadatak – da demistificira stanje kulturološke svijesti sarajevskog kulturnog miljea o nukleusu radova lokalnog Muzeja Suvremene umjetnosti ARS AEVI u čijoj se kolekciji, među autorima, nalaze ova dva sarajevska umjetnika. Muzej ARS AEVI bi nakon tri decenije, ove godine, trebao dobiti svoju zgradu.

“Ovo je prvi put da Galerija Manifesto sa Muzejem savremene umjetnosti ARS AEVI tako da je ovo izložba koja postavlja važna pitanja i na suptilan način sugeriše neke važne tačke za savremenu umjetnost, zapravo ostvarila i neke važne osnove za dalji rad”, kazala je kustosica Adna Muslija.

Ova izložba propituje poziciju muzeja, poziciju institucija za kulturu, propituje ličnosti i autoritete koji su te institucije izgradili i u društvu kojem su i jedni i drugi marginalizirani, stavlja ih zajedno na istu poziciju i govori da jedni bez drugih ne mogu, kazala je kustosica Muslija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!