U Galeriji savremenih umjetnosti Manifesto postavljena je izložba Krčadinca

Kultura 02. aug 202321:43 0 komentara

U Galeriji savremenih umjetnosti Manifesto postavljena je samostalna izložbu Uroša Krčadinca pod nazivom "Svesvrstani". Izložba postavlja pitanja našeg identiteta ali i koliko identitet usmjerava algoritam.

Digitalno-umjetnički projekat Uroša Krčadinca “Svesvrstani” kroz džunglu zastava postavlja pitanja “ko smo mi danas?”, “zašto se sa nekim stvarima identifikujemo?” i “koliko nam je to važno u životu ali i koliko nam je nametnuto?”

“Od kad sam se rodio, a nisam se mnogo selio, promjenio sam pet različitih država, nacija, ideologija, identiteta… Okružen sam bio svim tim galimatijasom i mislim da svi na ovaj ili onaj način vučemo neke identitetskih trauma i prosto mi je bilo potrebno da ovo radim.”, kazao je Uroš Krčadinac, digitalni umjetnik, doktor informatike i autor izložbe.

To je potaklo Krčadinca da napravi program koji generiše beskonačno različitih zastava, koje su nastale kroz različite radionice, a koje su ljudi birali i govorili svoje razloge.

“Tako da je to bila i jedna zanimljiva introspektivna igra “šta je odnos između simbola i nas, gdje su ti okidači, kojih se simbola plašimo, koje volimo, za koje smo vezani, da li smo uopšte svesni toga zašto se sa nečim identifikujemo?”, kazao je Krčadinac.

A upravo ova postavka postavlja pitanja o društvu čije identitete usmjeravaju algoritmi.

“Njegova bogata biografija i različiti interesi proizveli su jednu postavku koja se na vrlo slojevit način odnosi prema našoj ideološkoj sadašnjosti, međutim ta ideološka sadašnjost nije samo ideološka, ona je i tehnološka i digitalna.”, kazala je Adna Muslija – kustosica.

“Ja to zovem velika dekolonizacija mašte, zato što nam je mašta odavno temeljno kolonizovana a tako u 21. vijeku više neće moći.”, dodao je Krčadinac.

Na izložbi u Savremenoj galeriji Manifesto predstavljeno je 30 zastava velikih formata, a tu je i na stotinu minijatura zastava koje možete pogledati do 10. avgusta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!