U Pozorištu lutaka Mostar odigrana predstava “Legenda o rijeci Neretvi”

Kultura 23. jun 202415:31 0 komentara
Pozorište lutaka Mostar

Danas je na sceni Pozorišta lutaka u Mostaru odigrana predstava "Legenda o rijeci Neretvi" autora Muhameda Hamice Nametka, u režiji Nedžada Maksumića i Armina Filipovića, nastala u produkciji Pozorišta lutaka u Mostaru. Riječ je o predstavi koja je prije nepunih deset dana imala svoju premijernu izvedbu.

“Dječiji dramski lutkarski studio Pozorišta lutaka u Mostaru ove godine je radio predstavu ‘Legenda o rijeci Neretvi’ prema jednoj staroj mostarskoj legendi koju je na papir stavio Muhamed Hamica Nametak, stari član PLM-a i prvi poslijeratni direktor ove naše kuće. Ovu predstavu smo radili kao jedan zaokružen pozorišni projekat, prvi put je to jedna dosljedna pozorišna tvorevina koju smo režirali moj mladi kolega Armin Filipović i ja, a dramsko-pedagoško vodstvo imala je Adela Lerić. Ovo je zaista predstava koju su djeca napravila za djecu, za roditelje i za sve ljubitelje lutkarske umjetnosti i mislim da je ova predstava pravi put na kojem djeca, koja se bave pozorištem, trebaju odrastati, na jednoj ovakvoj radionici”, istakao je umjetnički direktor Pozorišta lutaka u Mostaru Nedžad Maksumić.ž

Podsjetio je da u predstavi igraju učenici mostarskih osnovnih škola.

“Ove godine smo imali rekordan broj djece, bilo ih je čak devetnaestero. Samo poredati 19-ero djece uzrasta od 10 do 12 godina na sceni je već veliki zadatak i bilo je zaista zahtjevno raditi sa njima, ali su oni svima nama davali snagu, podržavali su jedni druge i na kraju su uspjeli da naprave zaista lijep i opravdan pozorišni projekat koji će, vjerujem, imati dug život”, zaključio je Maksumić.

Pozorište lutaka Mostar

U predstavi igraju: Adna Derviškadić, Ali Tojaga, Almin Hebibović, Amina Habibija, Amina Jelovac, Asja Ništović, Asja Redžović, Dani Demirović, Dinn Kevro, Ejla Pajević, Hana Radoš, Harun Kadribegović, Lejla Kmetaš, Muhammed Džafić, Omar Hebibović, Sara Macić, Tarik Oručević, Zara Hodžić i Zarah Elezović.

“Ovo mi je drugi put da učestvujem u Dječijem dramskom lutkarskom studiju Pozorišta lutaka u Mostaru. Prošle godine mi je bilo jako zanimljivo i odmah sam se zaljubila u glumu. Rad na predstavi ‘Legenda o rijeci Neretvi’ je bio odličan, zanimljiv i edukativan”, naglasila je Amina Habibija.

Predstava “Legenda o rijeci Neretvi” je priča o nepoznatom došljaku žute kose, koji je stigao u Mostar. Okupao se u Neretvi drugog augusta i nestao u njenim virovima. Kasnije, niko ne zna kako, pojavio se, nijem i zamišljen, i nakon nekog vremena, zauvijek otišao iz grada.

Pozorište lutaka Mostar

Autorice scenografije i scenskih elementa su Lejla Isić Dizdarević i Lejla Imamović. Autor scenske muzike je Atilla Aksoj, a scenski pokret potpisuje Armin Filipović.

Naredni sadržaj u okviru “Mostarskog ljeta” publiku očekuje ponovno u Pozorištu lutaka u Mostaru, a riječ je o izvedbi predstave “Lutke Sapiens” u režiji Ines Pašić koja će biti odigrana u srijedu, 26. juna, u 20 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!