U toku je prvo izdanje festivala kulture “Sidranovi dani” povodom 80. godišnjice rođenja Abdulaha Sidrana

Kultura 02. okt 202421:40 0 komentara

Povodom 80. godišnjice rođenja Abdulaha Sidrana održava se prvo izdanje festivala kulture "Sidranovi dani", a u okviru festivala u Galeriji "Gabriel" u Kamernom teatru 55 otvorena je izložba portreta Abdulaha Sidrana, autorice Suzanne Arbanas.

Program “Sidranovi dani” organizuje Fondacija “Sidran” zajedno sa Bosanskim kulturnim centrom Kantona Sarajevo i Kamernim teatrom 55. Tim povodom upriličena je i izložba. Cijeli prilog programa možete pronaći OVDJE.

“Otvaramo izložbu Suzanne Arbanas, velike prijateljice Abdulaha Sidrana. Njihovo prijateljstvo počelo je negdje 2010. godine, a nešto ranije su već bili poznanici. Tada postaju veliki prijatelji kada su bile održavane “Večeri sa Sidranom” u Kamernom teatru, tokom cijele 2012. i 2013. godine. Za to vrijeme su nastajali ovi portreti koje večeras možemo da vidimo ovdje”, rekla je Sidranova kćerka, Miranda Sidran Kamišalić

Iako je riječ o portretima, autorica kroz svoja djela ne prikazuje strogo crte lica, već mapira karakter osobe. Stoga je Abdulah Sidran kroz njene slike prepoznatljiv i onda kada mu lice nije naslikano.

“Sidranova djeca su u ovoj sedmici obilježavanja Sidranovih dana su odlučila da bi bila dobra ideja koristiti moje slike kao način da se prisjetimo svih performansa koje je Sidran imao u Kamernom teatru. Ja također jako volim Kamerni teatar i ova izložba mi je u svakom smislu veoma posebna”, kazala je autorica izložbe, Suzanne Arbanas.

U okviru programa, stihove poezije Abdulaha Sidrana izgovara glumica Mona Muratović za koju su Sidranova djela, kako kaže, vrhunac našeg jezika:

“Čitati na svom jeziku nešto što je napisano na mom jeziku meni je, kao nekome ko riječima profesionalno udahnjuje život i stavlja misao i namjenu iza njih, iako će zvučati kao floskula izuzetna čast i zadovoljstvo. Moram priznati stvarno u ovim godinama neke glumačke zrelosti stvarno izazov”.

Bogato nasljeđe koje je Abdulah Sidran ostavio za mlade književnike predstavlja inspiraciju, ali i motivaciju.

“Sidran je nekako bio ta veličina koja kad si mlad želiš da u tvom društvu postoji neko takav jer to i tebi pokazuje da je moguće imati neki veći književni uspjeh. To u jednu ruku. A u drugu ruku, ono po čemu je Abdulah Sidran i značajan kao čovjek, on je jako inspirativan književnik, njegova poezija, proza, scenaristika”, rekao je Boris Lalić, mladi pisac i član Fondacije “Sidran”.

“Sidranovi dani” podsjećaju nas na sve ono što je Abdulah Sidran bio-nezaboravan dio bosanskohercegovačke književnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!