U Živinicama održana prva smotra duvačkih orkestara: Zvuci limene glazbe prate mnoge događaje u BiH

Kultura 21. okt 202419:19 0 komentara
N1 BiH

U subotu je u Živinicama održana prva smotra duvačkih orkestara. Pored domaćina, Duvačkog orkestra "Konjuh", učestvovali su orkestri iz Kaknja, Jajca, Stoca i Travnika.

Limena glazba “Konjuh” Živinice je nastala 1952. godine, a unatoč svim problemima sa kojima se suočavaju nisu prestajali sa radom i organizovali su ovu smotru.

Nedim Hrnjić, predsjednik Limene glazbe Konjuh-Živinice:

“Mi smo došli na ideju pošto se “Konjuh” raspao kao firma, preduzeće. Mi smo bili u sklopu tog kruga, tu smo imali proble. Međutim kad je firma otišla u stečaj mi smo ostali u jednoj prostoriji gdje smo ostali bez struje, bez ičega, pa smo odlučili da se registujemo prošle godine u augustu. Pa smo došli na ideju da organizujemo prvu smotru Duvačkih orkestara. Orkestar je nastao 1952, a ovo nam je prva, jubilarna historijska smotra.”

Cilj smotri i festivala duvačkih orkestara je promocija ove vrste muzike. Prioritet je, kako kažu najmlađi učesnici, sklapanje novih poznanstava između muzičara.

Vedad Babanović-Duvački orkestar Travnik:

“Duvački orkestar Travnik osnovan je davne 1881. godine u sklopu Vatrogasnog društva u Travniku i opstao je do danas. Sastav našeg orkestra je većinom mlada populacija, to su djeca i mladi. Lijepo je kad čujete druge orkestre kako sviraju i da imate i neko slušalačko iskustvo, ne samo sviračko. Sviđa mi se to što se svi druže, upoznajemo članove drugih orkestara, nove prijatelje.”

Duvački orkestri unutar Bosne i Hercegovine sarađuju na visokom nivou. Festivali i smotre su česte. Rudarska glazba “Kakanj” je ove godine gostovala i na festivalima u susjedstvu, u Novom Sadu i Budvi.

Arnes Bajramović, dirigent Rudarske glazbe Kakanja:

“Cilj nam je da popularizujemo ovu vrstu muzike, kako u našem gradu, tako i u ovoj državi i van države. U zadnje vrijeme dosta putujemo. Često smo po nekim festivalima ili po pozivima. Dolazimo širom cijele BiH. Razvijamo saradnju i trudimo se da ova saradnja sa svim ostalim limenim glazbama, puhačkim orkestrima da zaživi, da procvjeta.”

Bogata tradicija koju Duvački orkestri njeguju traje već decenijama. Zvuci limene glazbe prate mnoge događaje u Bosni i Hercegovini, a građanima su najznačajnije prvomajske budnice.

Sve možete pogledati u prilogu Amile Mrkonje. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!