Vatra uništila Nacionalnu galeriju u Gruziji: U požaru izgorila umjetnička kolekcija od 4.000 slika

Kultura 23. jan 202412:06 0 komentara
NATIONAL ART GALLERY

Požar je uništio gotovo cijelu umjetničku kolekciju u Nacionaloj galeriji Abhazije, otcijepljenog regiona Gruzije koji je pod kontrolom Rusije.

Više od 4.000 slika u Nacionalnoj umjetničkoj galeriji u glavnom gradu Suhumiju izgubljeno je u požaru.

Požar se brzo proširio unutar zgrade napravljene početkom 20. stoljeća koja je imala drvenu konstrukciju i bila dom cijele zbirke abhazijske umjetnosti.

Istražitelji sumnjaju da je požar izazvan kratkim spojem. Snimke koje kruže društvenim mrežama pokazale su intenzivan plamen unutar galerije.

Među uništenim umjetničkim djelima bilo je 300 djela poznatog umjetnika i scenografa Aleksandra Čačba-Šervašidzea.

Direktor Nacionalne galerije Suram Sakanya rekao je da je kolekcija preživjela građanski rat u Abhaziji sa Gruzijom 1990-ih i predstavljala je nenadoknadiv gubitak za kulturu Abhazije.

Velika kulturna tragedija

“Ovu kolekciju prikupljamo od 1963. godine i ona je planula za nekoliko sekundi. To je tragedija za nas ovdje u Abhaziji”, rekao je direktor.

Lokalni umjetnici dugo su tražili prikladniju lokaciju za pohranjivanje jedinstvene zbirke umjetnina. Na snimku snimljenom prije požara vide se slike složene u dvije skučene prostorije bez adekvatne zaštite.

Abhazija, koja dobija vojnu i finansijsku podršku od Moskve, nalazi se u sjeverozapadnom uglu Gruzije i graniči se sa Rusijom.

Region je vodio secesijski rat sa Gruzijom od 1992. do 1993. i proglasio nezavisnost 1999. godine, ali ima malo međunarodnog priznanja.

Od gruzijsko-ruskog rata 2008. Moskva ju je priznala kao nezavisnu državu. Gruzija kaže da je Abhazija okupirana od strane Rusije.

Gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili rekla je da je požar “tragedija za sve nas”.

“Žalim zbog toga što je direktna posljedica zanemarivanja kulturnog identiteta kako od strane de facto rukovodstva tako i od strane ruskih okupatora”, objavila je na X, nekadašnjem Twitteru.

Rusija je obećala da će poslati stručnjake u Suhumi da pomognu u obnavljanju preživjelih 150 slika spašenih iz požara, piše BBC.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!