Velikan impresionizma: Zašto je Edgar Degas među omraženijim umjetnicima?

Kultura 19. jul 202316:25 0 komentara
Shutterstock/N1

Jedan od najvećih slikara impresionizma – Edgar Degas, rođen je na današnji dan, 19. jula 1834. godine u Parizu. Kad je izbila znamenita Dreyfusova afera u Francuskoj (u kojoj je jedan Židov optužen za špijunažu), Degas je postao još veći antisemit i javno je odbacio svoje dotadašnje židovske prijatelje, a nije čak htio zapošljavati Židovke kao modele. Bio je jedan od specifičnih ličnosti iz svijeta umjetnosti, a ako biste imali bilo kakvo divljenje prema Degasu, savjetujemo da pročitate naredni tekst. Donosimo pet činjenica koje će promijenit način na koji razmišljate o Edgaru Degasu – i to neće biti na bolje.

1. Balerine po kojima je poznat? O njima je govorio kao o svojim “majmunicama”.

Ispostavilo se da je Degas bio bona fide ženomrzac. U filmu Vanity Fair, historičar umjetnosti John Richardson napominje da je Degas uživao u gledanju svojih modela kako se grče u agoniji, radije ih je prikazivao kao da “gledaju kroz ključaonicu” pod stresom, a njihova stopala “sirova i krvara”. Podrazumijeva se da ova vijest treba da zamrlja naša romantizirana iskustva s Baletnom probom i Satom plesa.

2. Degas je bio doživotni neženja.

Istina je, Degas se nikada nije ženio. Što se tiče zašto je bio takav neženja? Pa, možda je to imalo neke veze s tim što je izjednačavao žene sa trkaćim konjima. Da bi potencirao poentu, Degas je jednom rekao: “Možda sam prečesto smatrao ženu životinjom.”

3. Bio je i žestoki antisemit.

Prema Chicago Tribuneu, Degasov antisemitizam proizašao je iz afere Dreyfus, u kojoj je francuski vojni oficir jevrejskog porijekla pogrešno optužen za izdaju. Francuska je bila podijeljena, kao i njeni umjetnici. Degas, potaknut poduzetničkim poteškoćama svoje porodice zbog jevrejskih konkurenata, odlučio je prihvatiti antisemitska osjećanja.

4. Često su ga opisivali kao „starog nevaljala“, ali pisac George Moor je pokušao da razbistriti tu maglu.

U izdanju Burlington Magazina za poznavaoce iz 1918., irski romanopisac George Moore osporio je Degasovu reputaciju starog razvratnika. Umjesto toga, Moore je otkrio da se Degas predstavio kao takav da otjera ljude. Kako mu je Degas navodno objasnio: “Umjetnik mora živjeti odvojeno, a njegov privatni život ostaje nepoznat.”

5. Degas je zapamćen kao jedan od “osnivača impresionizma” i vjerovatno bi ga mrzio da je danas živ.

Suprotno uvriježenom mišljenju, Degas bi prije bio smatran nezavisnim nego impresionistom (a kamoli kao jednim od njegovih osnivača). Umjetnik je bio žestoko zaštitnički nastrojen prema svom stilu i u početku je odbijao da se povezuje s drugim pokretima. Vrijedi spomenuti da je Degasova prva ambicija bila da postane historijski slikar, piše artnet.

Kako je veliki slikar, poznat po antisemitizmu, završio u židovskoj galeriji

Degas rođen pod prezimenom De Gas, što ima aristokratski prizvuk (oznaka de u francuskim prezimenima najčešće upućuje na plemićko porijeklo, no ne uvijek).

Pravim imenom Hilaire-Germain-Edgar De Gas, odrastao je kao najstarije od petero djece u pariškoj plemićkoj obitelji (prezime, koje mu je zvučalo odveć pretenciozno, skraćuje u Degas nakon prvih slikarskih uspjeha).

Otac Augustin, bankar talijanskog podrijetla, potomcima je osigurao bezbrižno djetinjstvo u velebnoj vili, no sudbina je vrlo rano ošinula obitelj. Edgaru je bilo tek trinaest kad mu obožavana majka Célestine, Kreolka iz New Orleansa, umire od teške bolesti. Edgar Degas je izrastao u vrhunskog slikara, no imao je prilično neobičan karakter.

Neobičan karakter umjetnika

Nikada se nije ženio, a neki su ga čak smatrali čovjekomrscem. Bio je izrazito konzervativan u političkim stavovima i iznimno netolerantan u pogledu religije.

Kad je izbila znamenita Dreyfusova afera u Francuskoj (u kojoj je jedan Židov optužen za špijunažu), Degas je postao još veći antisemit i javno je odbacio svoje dotadašnje židovske prijatelje.

Nije čak htio ni zapošljavati modele za koje je sumnjao da su Židovke. Takav antisemitizam nije bio rijedak u Francuskoj u to doba i podlegli su mu mnogi poznati ljudi. Afera Dreyfus je započela 1894. godine, kada je francuska vojska lažno optužila Alfreda Dreyfusa, židovskog časnika, za izdaju.

Iako je kasnije oslobođen, skandal je potaknuo antisemitizam i razdvojio francusko društvo. Francuski su umjetnici također bili podijeljeni: Degas, Cezanne i Renoir bili su nepokolebljivi protiv Dreyfusa, dok su drugi poput Maneta i Pissara bili duboki Dreyfusarci.

Mnogi smatraju kako je Degasova izolacija u njegovim kasnijim godinama došla kao rezultat otuđivanja od ljudi zbog svog opakog antisemitizma. Nakon skandala s Dreyfusom, Degas je prekinuo veze sa židovskim prijateljima, uključujući Ludovicha Halevya, koji mu je bio gotovo kao obitelj, i Pissara, jedinog Židova među impresionistima. Jednom, dok je ismijavao Pissara, Degas se podsjetio da ga je prije hvalio.

“To je bilo prije Dreyfusa”, navodno je odgovorio Degas. Zanimljivo, upravo djela ovog slikarskog velikana predstavljaju značaj dio fundusa mostarske galerije “The Hub of Fine Arts”, čiji je vlasnik Amir Gross Kabiri, predsjednik Židovske općine Mostar, piše bljesak.info.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!