Zavičajni muzej u gradu na Drini pokreće školu stripa za mlade

Kultura 29. nov 202316:18 0 komentara
Fena/Elma Geca

Zavičajni muzej Goražde objavio je javni poziv za prijave za radionice Škole stripa, koje počinje realizirati u prvoj polovini decembra.

Kustos muzeja Admir Džemidžić napominje da priliku da steknu osnovna znanja o devetoj umjetnosti imaju prvenstveno mladi Goražda.

“Za ove radionice mogu se prijaviti svi zainteresirani u dobi od 12 do 25 godina. S obzirom da u Goraždu ima izvrsnih strip crtača, nadamo se da ćemo imati što više mladih, ali zašto ne i starijih sugrađana koji će se prijaviti, a voditelj radionica će biti Haris Varajić, strip crtač koji je trenutno nastanjen u Goraždu”, pojasnio je Džemidžić.

Napominje da je ideja da se kroz strip ispriča goraždanska prošlost.

“Tokom radionica učesnici će dobiti više informacija o bogatom kulturno-historijskom naslijeđu Goražda i okoline i želimo da to napravimo što pristupačnije, da ne bude samo suhoparni tekst već da imamo i ilustracije i da bude što zanimljivije posebno za mlađe generacije. Podsjećam da je djelo koje je privuklo veliku pažnju svjetske javnosti i u Goražde dovelo brojne turiste bio upravo strip ‘Safe Area Goražde’ autora Joe Sacco, koji je sada i dio stalne postavke Zavičajnog muzeja”, napomenuo je Džemidžić.

Javni poziv je otvoren do 8. decembra, a prva radionica je planirana 11. decembra u prostorijama Zavičajnog muzeja Goražde. Projekt Škole stripa finansijski je podržalo kantonalno ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, a finalni proizvod bi se na kraju trebao naći i u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!