Završen Bookstan: U četiri dana više od 40 predstavljanja

Kultura 10. jul 202308:00 0 komentara
Bookstan/Vanja Ćerimagić

Ove godine pod nazivom „Imaginarni Balkan“, od 5. do 8. jula održan je osmi po redu Međunarodni festival književnosti Bookstan.

U četiri dana održano je više od 40 predstavljanja – svaki festivalski dan počinjao je predstavljanjem u 11 sati, a završavao u 22 sata. Festival je otvorila bugarska historičarka Marija Todorova i u razgovoru sa Senadinom Musabegovićem predstavila kultnu knjigu “Imaginarni Balkan”, a zatvorio ga je irski književnik Colm Tóibín koji je u razgovoru sa Senkom Marić predstavio svoj najnoviji roman “Čarobnjak”.

Publika je u toku ova četiri dana imala priliku čuti važna imena regionalne i svjetske književnosti poput Burhana Sonmeza, Ahmeta Umita, Nane Ekvtimishvili, Priscille Morris, Rene Karabaš, Sandre Cisneros, Zorana Žmirića, Đurđice Čilić, Jakute Alikavazovic, Johna Freemana, Guide Snela…

U toku festivala održana su dva okrugla stola – “Aktuelni izazovi balkanskog identiteta” i “Balkanski autori u očima Zapada”, te dva specijalna gostovanja organizovana u saradnji s pulskim festivalom Sa(n)jam knjige, a u okviru kojih su predstavljeni Darko Cvijetić i Boris Dežulović.

U okviru programa In Memoriam prisjetili smo dvoje prerano preminulih književnika koji su ostavili neizbrisiv trag na kulturnoj sceni – Farah Tahirbegović i Emira Šakovića.

Paralelno s redovnim programom festivala prvi put je održan i poseban program “Mladi kutak” gdje su se najmlađim čitaocima predstavili Vesna Mišanović, John Freeman, Ahmet Umit, Vedad Drljević, Asli Tohomcu, Olja Savičević Ivančević, Zlatko Sarajlija i Nenad Veličković. Programi su održani u Američkom kutku Sarajevo i Američkom kutku Brčko te u Historijskom muzeju BiH.

Organizovana je radionica za mlade književne kritičare i kritičarke, ove godine pod vodstvom univerzitetske profesorice Selme Raljević. Radionica je nosila naziv “Savremena književna i kulturna kritika: Opasno čitanje“. Na završnoj ceremoniji festivala polaznicima su dodijeljeni certifikati, a najboljima i nagrade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!