Završen sarajevski sajam knjiga: Zadovoljni i posjetioci i izlagači

Pod motom "Autorska prava i sloboda izražavanja", završen je 34. Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila. Izlagači su zadovoljni posjetom, a posjetioci ponudom.

Sarajevo je i ove godine bila glavna destinacija za književnike i izdavačke kuće. Više od stotinu izdavača iz naše zemlje, regije i svijeta učestovalo je na ovogodišnjem 34. Međunarodnom sajmu knjiga. Izdavači su zadovoljni posjetom, a potražnja je, kako kažu, šarolika.

“Baš smo prezadovoljni. Ide sve. I poljoprivreda i romani i naša vina i alergije. Ne znam da li ima nešto što smo mi donijeli a da nije kupljeno. Čak i ćirilica je dobro išla”, kazala je Slađana Simić (Begen Comerc Beograd).

“Za šta su se interesovali to je stvarno šaroliko. Mogao bi da izvojim nekoliko biografija, zavisi od uzrasta. Mlađi, Zlatan Ibrahimović, to je knjiga koja se uvijek traži. Zatim političke biografije, muzičke biografije”, naveo je Dragan Malinić (Nostalgija Prijedor).

“Najviše se prodavala literatura na engleskom jeziku. Najviše smo prodali knjiga na engleskom što pokazuje da mladi čitaju na engleskom, a možda i zbog iseljavanja uče jezike”, dodao je Enes Begulić (Naklada Begen Sarajevo).

Pod motom “Autorska prava i sloboda izražavanja” u okviru sajma organizovane su brojne promocije, predavanja, okrugli stolovi i izložbe.

Posjetioci su zadovoljni ovogodišnjom ponudom, a među čitalačkom publikom najviše je bilo onih najmlađih.

“Da, volim čitati. Najviše volim ‘Dnevnik Šonjavka’ i ‘Harry Potter'”, “Jako volim čitati knjige. Posebno u školi. Drago mi je što postoji ovaj sajam. Volim čitati fantastiku i naučnu fantastiku”, “Trenutno tražim knjiu ‘Kaluđer koji je prodao svoj ferari’ na svakom štandu, malo provjerim i cijene, ali ima jako puno izbora”, “Evo sad sam našao još nešto što mi je falilo, a to je knjiga ‘Udvojeni čovjek’. Tražim i Sergeja Dovlatova i dobronamjerno bih preporučio ljudima koji još uvjek imaju mozga i potrebe da čitaju”, kazali su nam posjetioci.

Izdavači su i ove godine pripremili knjige za sve generacije. Od dječijih knjiga, svjetskih klasika, do najnovijih naslova. U okviru sajma obilježen je i Svjetski dan knjige i autorskih prava kao i Svjetski dan umjetnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad