Neobičan mural u Brčkom: Mladi aktivisti ukrasili svoj grad

Lifestyle 10. apr 201815:08 > 15:13
Izvor: District team

Ekipe mladih aktivista, pod nazivom „District team“ i „EsGerila“, ovih dana su za svoj grad izradili neobičan poklon. Naime, prošlog vikenda je uz gradsku šetnicu Brčko Distrikta osvanuo mural regionalnih glumaca uz koje su odrasle mnoge generacije - Pavla Vuisića, Mustafe Nadarevića i Borisa Dvornika.

“Odlučili smo uraditi nešto novo u Brčkom, ostaviti poklon gradu i mjesto koje mogu posjetiti i turisti. Pavle Vuisić, Mustafa Nadarević i Boris Dvornik ličnosti su koje zasigurno zaslužuju ovakve i slične geste, a da našem gradu trebaju ovakvi projekti potvrdile su brojne pozitivne reakcije koje stižu sa svih strana. Crtanje murala je urađeno kao posljednja aktivnost u sklopu snimanja amaterskog dokumentarca o suživotu i pomirenju mladih u našem gradu“, poručili su iz District team-a.

Zanimljiva činjenica je da, prilikom izrade murala, nisu korištene boje niti je na bilo koji način uništena površina. Naprotiv, upravo su čiščenjem višegodišnjih naslaga i taloga sa zida dobijeni precizni obrisi poznatih lica filmskih doajena.

District team je ekipa mladih aktivista angažovanih u USAID-ovom projektu re:Generacija. Osim Brčkog, ovakvi timovi postoje u još devet bh. gradova i su svi okupljeni oko istog zadatka – osmišljavanje i sprovedba različitih društveno-odgovornih aktivnosti koje imaju za cilj da povežu, osnaže i motiviraju mlade na zajedništvo i suživot te izgradnju bolje budućnosti naše zemlje.

Zanimljivi rezultati rada projektnih timova stižu i iz drugih gradova. Tako su u Jajcu i Kotor Varošu mladi entuzijasti osnovali udruženja za koja su dobili i podršku lokalne zajednice. Ekipa pod nazivom „Pogled u budućnost“ iz Jajca osnovala je prvo udruženje za djecu sa poteškoćama simboličnog naziva „Vodopad ljubavi“, dok je u Kotor Varošu počelo sa radom udruženje mladih „Heroj“.

Svih deset projektnih timova snimit će kratke dokumentarce o svojim aktivnostima, a njihovi filmovi će biti premijerno prikazani krajem ljeta.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.