Aida Čerkez na kraju svijeta: Nisam znala da se i pingvini svađaju oko kamenčića

N1

Antarktik - najhladniji i sigurno najmisteriozniji kontinent na svijetu. Rijetko ko i pomisli da bi baš tu destinaciju bilo lijepo istražiti, posjetili ili barem upisati na svoju "to-do listu" putovanja. Na nagovor prijatelja, baš za jedno takvo neobično putovanje, odlučila se ugledna sarajevska novinarka Aida Čerkez.

Okružena carskim pingvinima i ledinama, za čitav život napravila je uspomene, zabilježivši sjajne fotografije. Onu sa žuto-plavom zastavom države Bosne i Hercegovine, onu gdje se vidi plovidba gumenog čamca polarnim područjom, onu u posebnoj opremi koja štiti od hladnoće, glečere koje čvrsto izviru iz hladnog mora, ali i ubrzano se tope zbog klimatskih promjena… Uspjela je zabilježiti i momenat kada kitovi ubice izranjaju i uranjaju u okean. Sve te fotografije ostavile su nas bez daha.

N1/Prekrasni tuljan uživa u sunčanom danu

Kada ju je prijatelj pozvao na ovo putovanje, kaže za N1, mislila je da je poludio, ali ipak, surfajući internetom, uvidjela je da se nude turistički aranžmani.

“Odlučili smo se za National Geographic zbog prisustva naučnika. A i zato što je ledolomac i ide južnije, dalje nego drugi”, priča nam Čerkez koja je trenutno došla do Alexander Islanda.

N1/Glečeri se ubrzano tope

Vidjevši sve te fotografije, prva pomisao je, smrznut ćemo se, ali, nije prehladno. Trenutno je ljeto i temperature se vrte oko 0 do -10.

N1/Pingvini se plazaju na stomaku i odguruju nogicama

Ono što je najviše dojmilo je prolazak kroz Drake passage, koji je bio dramatičan zbog valova koji su išli i do 6 metara, a vjetar je puhao brzinom 120 kilometara na sat.

“Veselila sam se pingvinima, ali kad sam se prvi put iskrcala na kopno i skinula zaštitnu masku, zapahnuo me je smrad njihov. Strašno! Pošto nemaju neprijatelja na kopnu, pingvini su vrlo opušteni. Prilaze da vide ko je to došao i započnu svađu ako im staneš na kamenčić kojeg su zapikali za svoje gnijezdo. Onda rašire one rukice i ruže. Jako puno se svađaju između sebe oko kamenčića. Vriska jedna, graja. I ja sam pomislila: pa zar i ovdje, na kraju svijeta, rat oko kamenčića”, priča nam Čerkez, koja je inače veliki avanturista i čest gost različitih svjetskih destinacija.

N1/Oceanolozi osluškuju zvukove ispod leda

Definitivno, dodaje Čerkez, najinteresantniji su razgovori i predavanja naučnika koji se nalaze sa njima.

“Još mi je sve nestvarno”, snažan je utisak Čerkez. I nama je! A biće i vama, samo kad vidite fascinantne fotografije djelića ovog ledenog kontinenta.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar