Da li je vaše dijete “maslačak” ili “orhideja”? Zašto je to važno prepoznati?

Lifestyle 17. jan 202312:00
Shutterstock

Čuveni pedijatar objašnjava zašto je važno da prepoznate ovu razliku.

Bez obzira na okolnosti i način života u porodici, na uspjeh vašeg djeteta može uticati to da li je ono “maslačak” koji može da uspije svuda i u skoro svim uslovima ili “orhideja” kojoj je za cvjetanje potrebno više brige i pažnje.

“Ne postoje dva djeteta koja su odgojena u istoj, identičnoj porodici”, tvrdi Tom Boyce, profesor emeritus pedijatrije i psihijatrije na Univerzitetu California.

“Čak ni u velikim porodicama, gdje ima četvoro, petoro djece, nećete naći dvoje koji nose ista iskustva i iste osećaje povodom odrastanja u toj porodici”, kaže za The Current’s Anna Maria Tremonti.

Profesor Tom Boyce objašnjava da će iskustva djece rođene u istoj porodici varirati i u zavisnosti od redoslijeda rođenja, pola djeteta, ali i genetskih faktora i faktora okruženja. Upravo ti faktori mogu smjestiti dijete u spektar između “maslačka”, koji ima više šanse da uspije u različitim situacijama, do “orhideje” koja takođe ima potencijal za veliki uspjeh, ali samo ako je odgajana u pravom okruženju, piše Zelena učionica.

Stres test

Profesor Boyce došao je do jednog zanimljivog otkrića u laboratoriji, testirajući nivo stresa kod djece u različitim situacijama.

Otkrio je da djeca “orhideje” na stres reaguju burno i pretjerano, kao što su dramatične reakcije na jake zvukove. Takođe su vrlo često stidljiva i povlače se iz situacija koje su im nepoznate.

“Kod njih rijetko postoji sredina, a kada je riječ o zdravlju, ili imaju najbolje ili najlošije rezultate“, kaže profesor.

S druge strane, kod djece koja su “maslačci” imate više prostora za greške.

Oko 80 posto djece koju je proučavao čine upravo “maslačci”. Oni su prosječnog zdravlja, ekstrovertni i dobro podnose stresne situacije.

Upravo je porodica profesora Toma Boycea bila okidač da sprovede ova istraživanja kojima bi otkrio šta je uzrok tome da djeca koja odrastaju u istim uslovima imaju toliko različite rezultate u životu.

“Ono što su mi studije otkrile jeste da, u uslovima kada imaju podršku i neko o njima iskreno brine, sva problematična djetinjstva koja na djecu ‘orhideje’ ostavljaju tragove, mogu se transformisati u živote mladih ljudi koji će postići velike stvari”, kaže profesor Boyce.

Savjet roditeljima

Kao vrlo važnu stvar koju za djecu “orhideje” roditelji mogu da urade, Boyce ističe važnost toga da se njihova različitost od druge djece treba slaviti, a nikako posmatrati kao nedostatak.

Ipak, najvažnija vještina koju roditelji takve djece treba da razviju jeste da mogu pravilno da procijene u kojim je to situacijama djeci “orhidejama” potrebno da ih neko pogura da bi uvidjeli šta sve mogu da urade, a kad ih treba prosto pustiti da to shvate sami.

“Ta tanka linija između ohrabrivanja i prezaštićivanja je zapravo najveći izazov sa kojim se bore roditelji takve djece”, smatra profesor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar