Iako se ne čini toliko komplicirano, nije baš tako lako umijesiti i ispeći domaći kruh.
Za kruh su potrebna doslovno samo tri sastojka, brašno, voda i sol. Četiri, ako u sve dodajete kvasac. Također možete dodati i sjemenke ako niste potpuni početnik.
Ako, pak, tek krećete peći vlastiti kruh nekoliko je grešaka koje vrlo lako možete napraviti, a prilično utječu na to kako će vam kruh ispasti.
Ubijate kvasac
Ako vam se tijesto ne diže, gotovo je sigurno da ste ubili kvasac. Kvasac najprije treba staviti u mlaku vodu da “procvjeta”. Ako je voda prevruća, ubit će kvasac, ako je prehladna neće ga aktivirati.
Koristite krivo brašno
Tekstura kruha može biti potpuno kriva ako koristite krivo brašno. Različite vrste braša imaju različita glutenska svojstva. U receptu pročitajte kakvo vam brašno treba ili na pakiranju brašnja pročitajte je li pogodno za kruh.
Prekratko ga mijesite
Kako biste pogodili teksturu kruh treba dobro premijesiti. Tako se aktivira gluten. Najčešća pogreška je što ljudi premalo mijese kruh. Kruh bi trebalo mijestiti 15 do 20 minuta.
Prekratko ga ostavljate na dizanju
Kvascu treba vremena da naraste kako bi se kruh digao. Često su ljudi prenestrpljivi pa skraćuju vrijeme dizanja. U receptima je obično napisano koliko dugo se kruh treba dizati i to treba poštovati.
Koristite premladi starter
Ako ste od onih ambicioznijih koji sami doma rade starter, važno je da starter ostavite da dozri do kraja. Ako za kruh koristite premladi starter kruh će biti prezbijen i žilav.
Režete topli kruh
Da, topli ruh je prefin, ali ako ga zarežete dok je još topao on će dobiti previše zraka, osušit će se i popljesniviti, piše Eat this.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!