Kako bi putovanje Europom moglo izgledati u bliskoj budućnosti

Lifestyle 16. feb 202116:33
N1

Iako su putovanja još uvijek uveliko pod utjecajem pandemije i ograničenja koja je donijela, mnogi se nadaju kako će masovna vakcinacija dovesti do popuštanja mjera i da će se život vratiti u normalne tokove.

Velika Britanija je do danas već cijepila preko 15 miliona osoba, a SAD dnevno cijepe oko 1,6 miliona svoje populacije.

U međuvremenu, Danska je jedna od zemalja koja je najavila uvođenje takozvanog Covid pasoša do kraja februara, koji će služiti kao dokaz da se osoba koja ulazi u zemlju vakcinisala protiv Covid-19.

Mnoge druge zemlje razmišljaju o uvođenju sličnih mjera, a CNN je istražio koje su to destinacije koje već planiraju otvaranje svojih granica za turiste.

Cipar – je u decembru prošle godine postala prva zemlja koja je najavila otvaranje granica za putnike koji su cijepljeni protiv Covid-19 bez potrebe odlaska u karanten.

Turisti koji prilože dokaz da su primili obje doze vakcine moći će ući u zemlju bez negaativnog testa na korona virus.

Ovo će se vjerovatno odnositi samo na one koji dolaze iz zemalja s liste takozvanih sigurnih destinacija, koja se redovno ažurira. Cipar već ima dogovor s Izraelom o putovanjima bez ograničenja između dvije zemlje.

Najavljene mjere još uvijek nisu službeno potvrđene a trenutno je za ulazak na Cipar potrebno priložiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a zatim provesti 14 dana u izolaciji.

Estonija – nije ukinula pravila karantena samo za građane Europske unije već i za one iz drugih zemaalja koji pruže dokaz da su prebolovali Covid-19 unazad šest mjeseci.

Ova zemlja također prihvata goste koji su primili vakcine protiv Covid-19, i to ne samo one odobrene u EU nego svih devet proizvođača u svijetu.

Bit će prihvaćene samo potvrde o vakcinaciji na estonskom, ruskom ili engleskom jeziku, a posjetitelji koji su prethodno prebolovali Covid-19 morat će dostaviti doktorsku potvrdu kao i svjež PCR test kao dokaz da se nisu opet inficirali.

Trenutno za ulazak u Estoniju potrebno je provesti deset dana u izolaciji osim za europske zemlje koje su trenutno na listi zemalja niskog rizika, kao što su Island, Norveška i Bugarska, te negativan PCR test ne stariji od tri dana.

Gruzija – također najavljuje ukidanje ograničenja za one koji su cijepljeni protiv Covid-19.

Ministarstvo vanjskih poslova ove zemlje je nedavno najavilo da svi putnici koji su primili obje doze vakcine mogu u Gruziju ući bez negativnog PCR testa.

Oni koji se nisu cijepili moraju dostaviti negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a trebaju se i retestirati tri dana po dolasku u Gruziju “na svoj trošak”.

Za one koji dolaze iz Velike Britanije postoji i pravilo obavezne 12-dnevne izolacije po dolasku.

Island – će otvoriti granice za sve cijepljene putnike iz Europske unije, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske od 1. maja bez obaveze prilaganja negativnog PCR testa ili obavezne izolacije.

Posjetitelji koji osiguraju potvrdu o cijepljenju na islandskom, danskom, norveškom, švedskom ili engleskom jeziku, dokazujući da su primili dvije doze jednog od tri glavna cjepiva Covid-19, bit će izuzeti od graničnih ograničenja.

Međutim, oni koji predoče “nevaljani” dokument morat će “proći dvostruko testiranje s karantenom između dva testa”, upozorile su islandske vlasti.

Island će svojim građanima izdavati “digitalne pasoše” kao dokaz o vakcinaciji, kako bi im olakšali kretanje u druge zemlje.

Što se tiče putnika koji nisu cijepljeni, oni će po dolasku na Island morati uraditi Covid test, potom provesti pet-šest dana u izolaciji i onda uraditi i drugi test.

Poljska – dozvoljava ulazak svim putnicima iz EU bez odlaska u obavezni desetodnevni karanten, “na osnovu potvrde o vakcinaciji protiv Covid-19”.

Ova europska zemlja je ukinula ograničenja za sve one koji prime obje doze vakcine još krajem decembra prošle godine.

Oni koji prilože negativan PCR test ne stariji od 48 sati pri ulasku u zemlju također neće biti podvrgnuti bilo kakvim ograničenjima.

Rumunija – je još jedna europska zemlja koja dozvoljava ulazak onima koji prime obje doze vakcine protiv Covid-19, a ti putnici neće morati ni u karanten.

Pri ulasku, potrebno je pokazati potvrdu o cijepljenju, a druga doza mora biti primljena barem deset dana prije dolaska u Rumuniju.

Trenutno, svi putnici sa “žute liste” zemalja, tačnije onih visokog epidemiološkog rizik, koji dolaze u ovu europsku zemlju moraju u ubavezni 14-dnevni karanten. Oni koji prilože negativan PCR test ne stariji od 72 dana, porovest će u izolaciji deset dana.

 

Komentari

Vaš komentar