5 marinada iz rukava: Najbolje kombinacije sastojaka za sočno meso

Cooking 14. apr 202312:33 0 komentara
Getty Images

Kako bi meso s roštilja, rerne ili tave bilo ukusno, pružite mu dovoljno vremena da se odmori u marinadi. U načelu marinade trebaju imati nešto kiselo, nešto uljno i nešto mirisno da bi meso bilo primamljivo, ukusno i meko.

O tome treba li soliti meso ili ne prije stavljanja na roštilj mišljenja se razlikuju, ali većina kuhara slaže se u tome da je mljeveno meso dobro posoliti prije pečenja, a vrhunske komade nakon skidanja sa žara. Dodajete li so u marinadu (osim ako se ne radi o otopini soli i vode), bolje je ne pretjerivati.

Mediteranska marinada

Začinite meso solju i biberom pa ga natrljajte maslinovim uljem. Stavite u posudu ploške limuna pa položite meso i rasporedite po njemu bijeli luk, mladi luk i lovorov list. Na vrh stavite ploške limuna i stavite u frižider preko noći.

Ljuta marinada

U blenderu izmiksajte sok od naranče s đumbirom, biberom, očišćenom ljutom papričicom, bijelim lukom i maslinovim uljem. Prelijte marinadu preko odreska i ostavite da odstoji 10 minuta.

Aromatična marinada

U blender stavite češnjeve bijelog luka, iglice ružmarina, suhi origano, senf i balzamični ocat pa miksajte dok se bijeli luk ne usitni. Zatim postupno dodajte maslinovo ulje i miksajte dok ne postane kremasto. Kako navodi Punkufer, lagano začinite solju i biberom. Premažite meso, stavite ga u posudu koju možete čvrsto zatvoriti pa ostavite najmanje četiri sata u frižideru.

Azijska marinada

U velikoj zdjeli pomiješajte 2 kašike neutralnog ulja i 2 kašike šećera s 3 kašike sojina umaka, 2 kašike sezamova ulja, lašikicom ribanog đumbira, 3 češnja sjeckanog bijelog luka, naribanom jabukom i sjeckanom ljutikom. Začinite solju i biberom. Dodajte meso i pustite da odstoji najmanje pola sata.

Paprena marinada

U tavi otopite maslac. Za kilogram mesa dodajte po dvije kašikice zgnječenih sjemenki korijandra, crnog i bijelog bibera pa pržite na umjereno laganoj vatri 1 minutu. Umiješajte kapikicu smeđeg šećera i kašikicu i po soli. Smjesu utrljajte po mesu i prebacite u posudu. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na 3 sata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!