Poslastica neodoljivog okusa i mirisa.
Sastojci:
– 1 kg krompira
– 1 kašika omekšalog putera
– 2 žumanjka
– prstohvat soli
– 4 kašike griza
– 250-350 g oštrog brašna
– 30 šljiva
– 200 g prezli
– 1 dl ulja za prženje
– 2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Krompire dobro operite, stavite u šerpu nalijte vodom da ogrezne i kuhajte od momenta vrenja na niskoj temperaturi oko pola sata.
Dužina kuhanja zavisi od veličine krompira, birajte krompire iste veličine kako bi se ravnomerno skuhao.
Kada je krompir skuhan, prospite vodu, prohladite ga, oljuštite i izgnječite/ispasirajte.
Dodajte žumanjke, so i puter. Sjedinite sve sastojke, zatim dodajte griz i oko 250 g brašna, pa umijesite tijesto.
Ako je tijesto previše mekano i lijepi se dodajte još malo brašna. Tijesto treba da bude mekano i kompaktno.
Ova količina je dovoljna za 30-tak knedli.
Napravite valjak, podijelite ga na 30 delova i uz pomoć brašna oblikujte knedle.
Knedle sa šljivama kuhajte u kipućoj vodi nekoliko minuta od momenta kada isplivaju na površinu.
Prezle ispržite na zagrijanom ulju i uvaljajte knedle. Pospite ih vanilin šećerom. Po ukusu, možete dodati i kristal šećer.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!