Može i za glavno jelo: Odličan recept za zapečeni špinat

Cooking 13. okt 202312:06 0 komentara
Shutterstock

Kremast, hrskav i pun okusa – zapečeni špinat odličan je prilog ili glavno jelo za ljubitelje sira.

Slast pruža i sjeckana slanina, a prema želji možete dodati i malo chillija ili muškatnog oraščića. Neki kuhari će na sloj špinata rasporediti i bešamel umak, što je također odlična ideja.

Sastojci za zapečeni špinat:

  • 500 g špinata
  • 100 g slanine
  • 1 dl mlijeka
  • 1 ljutika
  • 1 češanj bijelog luka
  • 100 g krem sira
  • 150 g sira (gauda)
  • 50 g parmezana
  • 2 kašike krušnih mrvica
  • sol, biber

Priprema zapečenog špinata:

Špinat očistite pa nasjeckajte i procijedite od viška vode. Zagrijte rernu za 200 stepeni Celzija. Sitno nasjeckajte slaninu pa je kratko popržite. Zatim dodajte sitno sjeckanu ljutiku i pržite nekoliko minuta. Dodajte sjeckani bijeli luk pa kratko popržite, dok ne zamiriši. Dodajte špinat pa pržite uz miješanje minutu do dvije. Pomiješajte mlijeko i krem sir, sol i papar pa umiješajte u špinat. Kratko kuhajte uz miješanje. Smjesu sa špinatom rasporedite na dno nauljene posude za pečenje pa ga pospite krušnim mrvicama, ribanim sirom i parmezanom. Pecite u rerni oko 15-20 minuta. Poslužite toplo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!