Najlakši recept za gratinirani krompir uz koji vam meso ni ne treba

Cooking 06. aug 202318:49 0 komentara
Shutterstock

Gratiniranje je tehnika pečenja neke namirnice u plitkoj posudi posute jajima, maslacem, mlijekom ili sličnim sastojkom kako bi se dobilo jelo hrskave i zlatno-smeđe površine, ali sočne i mekane sredine. Krompir je savršeni sastojak za to.

Da biste maksimalno uživali u okusima potrebno je krompir tanko narezati na kriške te ga poslagati u vatrostalnu posudu u urednim redovima, koje je pak potrebno naizmjence prelijevati željenom tekućinom.

Kako prenosi Punkufer, ako želite uštedite vrijeme, krompir je moguće pomiješati sa svim drugim sastojcima u zdjeli prije nego što ga prebacite u posudu za pečenje. Mi vam donosimo upravo recept za tu najlakšu verziju gratiniranog krumpira.

Sastojci za gratinirani krumpir:

  • 900 g krompira
  • 500 ml milerama
  • 90 g naribanog parmezana
  • 3 kašike nasjeckanog svježeg ružmarina
  • korica limuna
  • so i biber po želji

Priprema gratiniranog krompira:

Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stepeni. Očistite krompir i narežite ga na kriške debljine oko 3 milimetara. U velikoj posudi pomiješajte mileram s naribanim parmezanom, naribanom koricom jednog limuna i začinima. Uronite krompir u smjesu na bazi vrhnja tako da ga u potpunosti prekriva. Lagano sve zajedno promiješajte. Prebacite smjesu u posudu za pečenje koju ste prethodno dobro nauljili. Pecite u zagrijanoj rerni oko 45 minuta dok vrh ne dobije zlatno-smeđu boju, a krumpir se ne ispeče do kraja. Poslužite toplo. Prijatno!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!