Gratiniranje je tehnika pečenja neke namirnice u plitkoj posudi posute jajima, maslacem, mlijekom ili sličnim sastojkom kako bi se dobilo jelo hrskave i zlatno-smeđe površine, ali sočne i mekane sredine. Krompir je savršeni sastojak za to.
Da biste maksimalno uživali u okusima potrebno je krompir tanko narezati na kriške te ga poslagati u vatrostalnu posudu u urednim redovima, koje je pak potrebno naizmjence prelijevati željenom tekućinom.
Kako prenosi Punkufer, ako želite uštedite vrijeme, krompir je moguće pomiješati sa svim drugim sastojcima u zdjeli prije nego što ga prebacite u posudu za pečenje. Mi vam donosimo upravo recept za tu najlakšu verziju gratiniranog krumpira.
Sastojci za gratinirani krumpir:
- 900 g krompira
- 500 ml milerama
- 90 g naribanog parmezana
- 3 kašike nasjeckanog svježeg ružmarina
- korica limuna
- so i biber po želji
Priprema gratiniranog krompira:
Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stepeni. Očistite krompir i narežite ga na kriške debljine oko 3 milimetara. U velikoj posudi pomiješajte mileram s naribanim parmezanom, naribanom koricom jednog limuna i začinima. Uronite krompir u smjesu na bazi vrhnja tako da ga u potpunosti prekriva. Lagano sve zajedno promiješajte. Prebacite smjesu u posudu za pečenje koju ste prethodno dobro nauljili. Pecite u zagrijanoj rerni oko 45 minuta dok vrh ne dobije zlatno-smeđu boju, a krumpir se ne ispeče do kraja. Poslužite toplo. Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!