Puding od bundeve

Cooking 22. nov 202308:28 0 komentara
Shutterstock/Nataliya Arzamasova

Ukoliko ste ljubitelj bundeve, vanile i začina za medenjake, sigurno ćete uživati u ovoj poslastici.

Sastojci:

– 1 l mlijeka

– 200 g šećera

– 100 g gustina

– 2 kesice vanilin šećera

– cimet ili začin za medenjake po ukusu

– 600 g pirea od bundeve

Dekoracija:

– 1 kesica šlag krema

– 150 ml hladnog mlijeka

– 2-3 kašike pirea od bundeve

– mljeveni cimet

Priprema:

U 2 dl mlijeka rastvoriti gustin. Ostatak mlijeka sipati u šerpu, dodati šećer i sačekati da provri. Sipati razmućeni gustin i kuhati na nižoj temperaturi oko pet minuta uz neprekidno mješanje.

Dodati vanilin šećer, cimet/začin za medenjake i pire od bundeve. Izmješati i sipati u čaše ili činije.

Ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom u frižideru. Dekorisati pireom od bundeve, umućenim šlag kremom i cimetom.

Pire od bundeve – priprema:

Pire od bundeve ćete napraviti tako što ćete 600 g očišćene bundeve isjeći na manje komade, staviti u šerpu, sipati malo vode (1dl) i kuhati na srednoj ili nižoj temperaturi petnaestak minuta, odnosno dok bundeva ne omekša, a voda ispari.

Ukoliko ostane malo vode, ocijedite je, pa štapnim mikserom ispasirajte kuhanu bundevu, piše Kristina Gašper autorka bloga Domaćica za vas.

Možete napraviti više pirea kako biste imali i za dekoraciju, prenosi Danas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!