Ukoliko ste ljubitelj bundeve, vanile i začina za medenjake, sigurno ćete uživati u ovoj poslastici.
Sastojci:
– 1 l mlijeka
– 200 g šećera
– 100 g gustina
– 2 kesice vanilin šećera
– cimet ili začin za medenjake po ukusu
– 600 g pirea od bundeve
Dekoracija:
– 1 kesica šlag krema
– 150 ml hladnog mlijeka
– 2-3 kašike pirea od bundeve
– mljeveni cimet
Priprema:
U 2 dl mlijeka rastvoriti gustin. Ostatak mlijeka sipati u šerpu, dodati šećer i sačekati da provri. Sipati razmućeni gustin i kuhati na nižoj temperaturi oko pet minuta uz neprekidno mješanje.
Dodati vanilin šećer, cimet/začin za medenjake i pire od bundeve. Izmješati i sipati u čaše ili činije.
Ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom u frižideru. Dekorisati pireom od bundeve, umućenim šlag kremom i cimetom.
Pire od bundeve – priprema:
Pire od bundeve ćete napraviti tako što ćete 600 g očišćene bundeve isjeći na manje komade, staviti u šerpu, sipati malo vode (1dl) i kuhati na srednoj ili nižoj temperaturi petnaestak minuta, odnosno dok bundeva ne omekša, a voda ispari.
Ukoliko ostane malo vode, ocijedite je, pa štapnim mikserom ispasirajte kuhanu bundevu, piše Kristina Gašper autorka bloga Domaćica za vas.
Možete napraviti više pirea kako biste imali i za dekoraciju, prenosi Danas.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!