Recept za pilav s povrćem

Cooking 02. nov 202307:25 0 komentara
Shutterstock/from my point of view

Pilav se često priprema s raznim vrstama povrća, što doprinosi većoj raznolikosti hranjivih sastojaka u obroku.

Sastojci:

  • 2 šoljice riže dugog zrna
  • 4 šoljice supe ili vode
  • 2 kašike maslaca ili ulja
  • 1 crni luk, sitno isjeckan
  • 2 režnja bijelog luka, sitno isjeckanog
  • 1 mrkva, sitno sjeckana
  • 1 crvena paprika, sitno sjeckana
  • 1/2 šoljice graška (može i smrznutog)
  • 1/2 šoljice kukuruza (može i smrznutog)
  • so i biber po ukusu
  • 1/2 kašikice kima (po izboru)

Priprema:

Prvo dobro isperite rižu pod mlazom hladne vode dok voda ne postane bistra. Ocijedite rižu i ostavite sa strane.

Zagrijte maslac ili ulje u loncu ili dubokoj tavi na umjerenoj temperaturi. Dodajte isjeckani crni i bijeli luk i propržite ih dok ne postanu mekani i staklasti.

Dodajte mrkvu i papriku u lonac i pržite ih nekoliko minuta dok ne omekšaju.

Zatim dodajte rižu u lonac i miješajte sve sastojke kako bi se riža obogatila aromama luka i povrća.

Nalijte supu ili vodu preko riže. Dodajte grašak i kukuruz. Po želji, dodajte so ili biber.

Smanjite temperaturu na minimum, pokrijte lonac i kuhajte pilav.

To će obično trajati oko 15 do 20 minuta, ali vrijeme kuhanja može varirati, ovisno o vrsti riže. Provjerite uputstva na pakovanju riže.

Kada pilav bude gotov, skinite ga sa šporeta i ostavite poklopljenog da stoji nekoliko minuta.

Poslužite pilav topao kao glavno jelo ili kao prilog uz meso, ribu ili povrće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!