Pilav se često priprema s raznim vrstama povrća, što doprinosi većoj raznolikosti hranjivih sastojaka u obroku.
Sastojci:
- 2 šoljice riže dugog zrna
- 4 šoljice supe ili vode
- 2 kašike maslaca ili ulja
- 1 crni luk, sitno isjeckan
- 2 režnja bijelog luka, sitno isjeckanog
- 1 mrkva, sitno sjeckana
- 1 crvena paprika, sitno sjeckana
- 1/2 šoljice graška (može i smrznutog)
- 1/2 šoljice kukuruza (može i smrznutog)
- so i biber po ukusu
- 1/2 kašikice kima (po izboru)
Priprema:
Prvo dobro isperite rižu pod mlazom hladne vode dok voda ne postane bistra. Ocijedite rižu i ostavite sa strane.
Zagrijte maslac ili ulje u loncu ili dubokoj tavi na umjerenoj temperaturi. Dodajte isjeckani crni i bijeli luk i propržite ih dok ne postanu mekani i staklasti.
Dodajte mrkvu i papriku u lonac i pržite ih nekoliko minuta dok ne omekšaju.
Zatim dodajte rižu u lonac i miješajte sve sastojke kako bi se riža obogatila aromama luka i povrća.
Nalijte supu ili vodu preko riže. Dodajte grašak i kukuruz. Po želji, dodajte so ili biber.
Smanjite temperaturu na minimum, pokrijte lonac i kuhajte pilav.
To će obično trajati oko 15 do 20 minuta, ali vrijeme kuhanja može varirati, ovisno o vrsti riže. Provjerite uputstva na pakovanju riže.
Kada pilav bude gotov, skinite ga sa šporeta i ostavite poklopljenog da stoji nekoliko minuta.
Poslužite pilav topao kao glavno jelo ili kao prilog uz meso, ribu ili povrće.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!