Recept za pravi vojnički grah

Cooking 11. aug 202308:08 0 komentara
Shutterstock/Esin Deniz

Ovako se čuveno jelo spremalo u JNA.

Vojnički grah bio je prava ribolovačka priča svih odraslih muškaraca koji su služili vojsku u bivšoj Jugoslaviji.

Da bismo provjerili da li je zaista bio tako dobar, pronašli smo originalni recept iz brošure “Recepture za pripremu hrane u JNA”.

Sastojci:

– 500 g graha

– 1 glavica luka

– 2-3 čena bijelog luka

– šargarepa

– 100 g masti ili ulja

– so, biber

– kašika mljevene paprike

– kašika suvog biljnog začina

– list lovora

– suva paprika, jedna

– peršunov list

– kašika brašna

Priprema:

Opran grah potopiti u vodu i ostaviti ga potopljenog najmanje sat. Ocijediti vodu, sipati novu i kuhati pasulj 15 minuta. Ponovo ocijedite vodu, u grah dodajte pola sijeckanog luka, naliti vodu i pustiti da se kuha. Dodajte vodu po potrebi.

Ugrijati masnoću, dodati drugu polovinu luka, seckanu šrgarepu, sušenu papriku koja je prije toga odstojala dva sata u hladnoj vodi i lovor.

Kratko propržite i dodajte u pasulj koji se kuha. U preostalu masnoću dodati kašiku brašna, dodati bijeli luk, mljevenu papriku, izmiješati, kratko propržiti, manje od minut i dodajte u grah.

Kada grah omekša, dodati začin, posoliti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno miješanje pasulja da se zaprška ne zgrudva.

Pasulj sa zaprškom kuvati još 20-30 minuta, posijle čega isključiti toplotu, dodati samljeveni biber, sitno sjeckani peršunov list, probati ukus i po potrebi dosoliti.

Ovo je osnovni recept. Po želji možete da dodate meso, slaninu, kobasice. Ako želite grah brže da skuhate, najbolje bi bilo da ga potopite u hladnu vodu 12 sati prije kuhanja. Brže će se skuhati.

Prijatno!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!