Ovako se čuveno jelo spremalo u JNA.
Vojnički grah bio je prava ribolovačka priča svih odraslih muškaraca koji su služili vojsku u bivšoj Jugoslaviji.
Da bismo provjerili da li je zaista bio tako dobar, pronašli smo originalni recept iz brošure “Recepture za pripremu hrane u JNA”.
Sastojci:
– 500 g graha
– 1 glavica luka
– 2-3 čena bijelog luka
– šargarepa
– 100 g masti ili ulja
– so, biber
– kašika mljevene paprike
– kašika suvog biljnog začina
– list lovora
– suva paprika, jedna
– peršunov list
– kašika brašna
Priprema:
Opran grah potopiti u vodu i ostaviti ga potopljenog najmanje sat. Ocijediti vodu, sipati novu i kuhati pasulj 15 minuta. Ponovo ocijedite vodu, u grah dodajte pola sijeckanog luka, naliti vodu i pustiti da se kuha. Dodajte vodu po potrebi.
Ugrijati masnoću, dodati drugu polovinu luka, seckanu šrgarepu, sušenu papriku koja je prije toga odstojala dva sata u hladnoj vodi i lovor.
Kratko propržite i dodajte u pasulj koji se kuha. U preostalu masnoću dodati kašiku brašna, dodati bijeli luk, mljevenu papriku, izmiješati, kratko propržiti, manje od minut i dodajte u grah.
Kada grah omekša, dodati začin, posoliti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno miješanje pasulja da se zaprška ne zgrudva.
Pasulj sa zaprškom kuvati još 20-30 minuta, posijle čega isključiti toplotu, dodati samljeveni biber, sitno sjeckani peršunov list, probati ukus i po potrebi dosoliti.
Ovo je osnovni recept. Po želji možete da dodate meso, slaninu, kobasice. Ako želite grah brže da skuhate, najbolje bi bilo da ga potopite u hladnu vodu 12 sati prije kuhanja. Brže će se skuhati.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!