Savjeti za dugovječnost lonaca i tava

Cooking 26. jun 202421:27 0 komentara
Pixabay

Kuhinjsko posuđe, poput lonaca i tava, nezamjenjivi su alati u svakoj kuhinji. Međutim, različite vrste materijala zahtijevaju posebnu njegu kako bi ostali u dobrom stanju. Pravilnim održavanjem možete produžiti vijek trajanja svog posuđa i uštedjeti novac izbjegavajući kupovinu novih komada. U ovom članku ćemo vam dati korisne savjete za čišćenje i održavanje različitih vrsta posuđa.

Aluminijsko posuđe

Aluminijsko posuđe je popularno zbog svoje lakoće i dobre toplinske provodljivosti. Međutim, ono nije pogodno za pranje u perilici posuđa jer neki deterdženti mogu uzrokovati promjenu boje, koroziju ili rupičavost. Nakon svake uporabe, operite aluminijsko posuđe toplom vodom, blagim sapunom i mekanom spužvom. Odmah ga osušite nakon pranja. Za uklanjanje tvrdokornih mrlja, prokuhajte vodu s bijelim octom, a zatim nježno sastružite zagorjelu hranu.

Posuđe od lijevanog željeza

Prije prve uporabe, posuđe od lijevanog željeza potrebno je začiniti kako bi se stvorila prirodna neprijanjajuća površina. To se postiže nanošenjem biljnog ulja na površinu i zagrijavanjem u pećnici na niskoj temperaturi. Nakon hlađenja, izlijte ulje i obrišite ostatke papirnatim ručnikom. Redovito održavanje uključuje pranje još toplim posudem samo vodom i temeljito sušenje kako bi se spriječila pojava hrđe. Za uklanjanje tvrdokornih mrlja možete koristiti grubu morsku sol.

Pixabay

Keramičko posuđe

Pixabay

Keramičko posuđe je jednostavno za čišćenje i prirodno neprijanjajuće. Ipak, visoke temperature mogu uzrokovati lijepljenje hrane i oštećenje površine, stoga je preporučljivo koristiti ga na niskoj ili srednjoj vatri. Dopustite da se keramičko posuđe potpuno ohladi prije pranja toplom vodom, blagim sapunom i mekanom spužvom. Za uklanjanje zagorjele hrane, namočite posude u vrućoj vodi, a za dubinsko čišćenje pospite sodu bikarbonu po površini i lagano istrljajte mrlje nakon 15-20 minuta.

Bakreno posuđe

Bakreno posuđe dodaje toplinu i sjaj svakoj kuhinji, posebno ako se koristi kao dekoracija. Obično je obloženo nehrđajućim čelikom ili kositrom, stoga ga je najbolje prati toplom vodom, blagim sapunom i mekanom spužvom. S vremenom bakar prirodno tamni i potrebno ga je polirati. Očistite vanjsku površinu otopinom bijelog octa i soli ili limunskog soka i sode bikarbone, zatim isperite i ispolirajte.

Emajlirano posuđe

Emajlirano posuđe je popularno za pripremu tjestenine, variva ili juha. Lako se čisti i održava, a može se prati ručno ili u perilici posuda. Za tvrdokorne mrlje ili zagorjelu hranu, koristite kipuću vodu i mješavinu sode bikarbone (ili hidrogen peroksida) za ribanje. Izbjegavajte abrazivna sredstva za čišćenje ili spužvice kako ne biste ogrebali površinu.

Stakleno posuđe

Pixabay

Stakleno posuđe sporije se zagrijava od metala, ali duže zadržava toplinu. Unatoč tome, izuzetno je svestrano, dugotrajno i lako za čišćenje. Može se prati u perilici posuda i netoksično je, što ga čini nezamjenjivim u svakoj obiteljskoj kuhinji. Za uklanjanje tvrdokornih mrlja, mješavina sode bikarbone i deterdženta za posude čini čuda. Ako je potrebno jače ribanje, pokušajte s najlonskom spužvicom ili jastučićem za ribanje koji neće ogrebati staklo.

Neprijanjajuće posuđe

Neprijanjajuće ili anodizirano aluminijsko posuđe lako se čisti vrućom vodom, deterdžentom za posude i mekom spužvom ili najlonskim ribačem. Za tvrdokornije mrlje, napravite pastu od sode bikarbone i vode, ostavite da odstoji, a zatim ponovno operite, isperite i osušite. Izbjegavajte čeličnu vunu ili abrazivne jastučiće jer mogu lako ogrebati ili oštetiti površinu.

Posuđe od nehrđajućeg čelika

Iako je nehrđajući čelik tvrd metal i vrlo izdržljiv, nije imun na sve. Kako biste smanjili mrlje, očistite posuđe od nehrđajućeg čelika toplom sapunicom odmah nakon uporabe. Nemojte koristiti ništa što bi moglo ogrebati površinu, poput čelične vune, jer može ostaviti posude sklonije mrljama. Posude od nehrđajućeg čelika također ne treba dugo namakati jer mineralne soli u vodi mogu uzrokovati rupičavost. Za vraćanje originalnog sjaja, prokuhajte vodu s octom, a zatim operite vrućom sapunicom kao i obično.

Pixabay

Pravilna njega i održavanje posuđa produžit će njegov vijek trajanja i učinkovitost. Poznavanje savjeta i trikova za čišćenje različitih vrsta materijala uštedjet će vam vrijeme, trud i novac koji možete uložiti u preuređenje kuhinje. Uz malo truda i pažnje, vaši lonci i tave služit će vam godinama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!