Iznenađujući razlog zašto bebi ne biste smjeli davati vodu

Dom i porodica 03. maj 202112:21 0 komentara
Shutterstock

Možda vam je nekada, kada je topao dan, prošlo kroz glavu kako biste vašoj bebi trebali dati malo hladne vode, jer i ona osjeća vrućinu kao i vi, ali to ne biste trebali uraditi. Ono što biste trebali učiniti je da joj ponudite bočicu ili dojku.

Iako je toplo vani, adaptirano mlijeko ili majčino mlijeko su sve što treba vašoj bebi.

Voda se zapravo ne preporučuje malim bebama, sve dok ne napune četiri mjeseca, odnosno idealno bi bilo šest mjeseci. Razlozi za to su što voda može ometati njihov osnovni unos hranljivih sastojaka, a u nekim slučajevima to može biti i otrovno.

U nastavku pročitajte zašto biste trebali odugovlačiti s vodom kod novorođenčadi, kao i kada ju je sigurno dati i kako bebu navesti da zavoli vodu za piće.

Bebe imaju male stomačiće

Pri rođenju, želudac novorođenčeta veličine je oko 13 milimetara i može primiti samo jednu do dvije kašičice tečnosti, a prilično se brzo i isprazni. Budući da je bebin stomak tako mali, tokom prvih sedmica bebu morate često hraniti. Njen želudac postepeno će rasti i početi se rastezati tokom sljedećih šest. Adaptirano i majčino mlijeko daju vašoj bebi sve kvalitetne hranjive sastojke koji su joj potrebni za rast i razvoj, dok voda ne pruža nikakve. A budući da je stomak tako malen, čak i mala količina vode može ometati glad i spriječiti bebu da uzima dovoljno adaptiranog ili majčinog mlijeka.

Stoga je najbolje izbjegavati davanje bebe vode u prvih šest mjeseci života. Nema nutritivnu vrijednost, tako da je bebu bolje da držite hidriranu davanjem adaptiranog ili majčinog mlijeka.

Kako voda može biti otrovna za bebe

Možda nema smisla da nešto tako prirodno kao što je voda može biti otrovno, ali u nekim slučajevima može – kako za odrasle, tako i za bebe. “Trovanje vodom” se događa kada se u kratkom vremenskom periodu unosi previše vode. To preplavljuje bubrege pa ne mogu preraditi veliku količinu vode. Prekomjerna voda tada navije u krvotok, razrjeđujući koncentraciju natrija. To može dovesti do hiponatremije ili preniskog nivoa soli u krvi, što zauzvrat može uzrokovati oticanje mozga ili čak smrt.

Bubrezi bebe su nezreli i čak ono što se odrasloj osobi čini kao umjerena količina vode, može kod bebe razviti hiponatremiju i moguće oticanje mozga. Jedini siguran put kada je riječ o bebi i vodi je uopće ne davati je.

Ako hranite bebu adaptiranim mlijekom, nemojte miješati više od tačno preporučene količine vode.

Pravo vrijeme za uvođenje vode

Pravilo je da bebi možete davati vodu kada joj počnete uvoditi i čvrstu hranu, uglavnom sa šest mjeseci. Kao i kod čvrste hrane, uvođenje vode u početku bi trebalo biti malo, poput jedne kašičice.

Cilj nije hidratacija već navikavanje na “okus” vode. Možda će se namrštitit prilikom prvog gutljaja jer je navikla na okus adaptiranog mlijeka ili majčinog mlijeka, što je u redu. Čak i do dobi od devet do dvanaest mjeseci, vaša beba ne treba mnogo vode jer i tada sve što joj treba dobija putem adaptiranog ili majčinog mlijeka.

Kada je vaša beba stara godinu dana i službeno je dijete, i tada bi trebala malo više vode piti i trebali biste joj davati između obroka. Voda za piće nije samo po sebi zdrava, već može zamijeniti sokove koji mogu sadržavati puno šećera i malo hranjivih sastojaka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!