Šta ljekari misle, a nikad nam to neće reći

Lifestyle 09. sep 201714:03 > 18:06
Ilustracija

Zanimljivo je šta bi nam sve ljekari otvoreno rekli da ih ne brinu moguće tužbe i naši osjećaji.

“Mrzim kada pacijenti šalju poruke dok su u ordinaciji. To mi govori da ne cijene moje vrijeme. Znao sam ostaviti pacijenta koji šalje SMS-ove i posvetiti se drugom pacijentu”, rekao je David Broyles, doktor opće medicine iz predgrađa Philadelphije.

Onkolozi mrze rozu boju

Slažu se da je prikupljanje novca sjajno ali kažu da tokom oktobra, mjeseca borbe protiv raka dojke gotovo svaka pacijentica dolazi s idejom da ima uznapredovali rak. “Pacijenti tokom ovog mjeseca ne mogu otići nikud bez da vide ružičaste mašnice koje ih podsjećaju na rak”, kaže onkolog James C. Salwitz iz New Jerseya, piše Reader's Digest.

Nemojte ih tražiti da lažu

“Ponekad nazovu članovi porodice i kažu ljekaru da njihovi bližnji imaju nekakve bolove i tegobe ali da im ne smije reći da zna za njih kada oni napokon stignu na pregled”, kaže kardiolog Vincent Bufalino.

Ne boje se vaše dijagnoze s Googlea

“Kada se pacijenti na pregledu pojave s nekoliko listova papira koje su isprintali s ‘Interneta ljekari’ znaju da će biti zanimljivo. Pacijenti se najčešće zabrinu bez razloga i bilo bi im pametnije da me kontaktiraju pa da razjasnimo neke stvari oko simptoma”, otkriva doktor James C. Salwitz.

Voljeli bi da im pacijenti pričaju o svom živootu, a ne samo o simptomima

“Sviđa mi se kada pacijent ispriča što je radio kada je osjetio, primjerice bolove u prsima, a ne da mi samo kaže ‘osjećam bol u prsima'”, rekla je Leana S. Wen sa Univerziteta George Washington.

Vjeruju roditeljskom osjećaju

“Roditelji su pametni i intuitivni kada su u pitanju njihova djeca i znaju što je normalno, a šta nije i uvijek ću ih saslušati i shvatiti ozbiljno”, rekla je Wendy Sue Swanson, pedijatrica iz Washingtona.

Ponekad ne znaju što nam je

“Od ljekara se očekuje da znaju sve, ali ne znamo sve. Kada se brinem hoće li neki tretman uspjeti uvijek se brinem i zbog moguće tužbe, to je zastrašujuće”, otkrila je Lisa Smiernow.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.