Zadovoljeni svi ukusi Banjalučana: Festival čokolade i vina

N1

Na prvom banjalučkom Festivalu čokolade i vina, učestvovalo je 16 vinarija, te devet proizvođača čokoladnih delicija.

Cilj je promovisati domaće vinare i konditore, ali i pospješiti turističku ponudu grada.

Miris čokolade, ali i vina, spojen u jedno primamio je posjetioce. Mnogi su se na banjalučkih 30 stepeni, došli rashladiti u fontani, ali onoj čokoladnoj.

Uz adakvatno voće, savjetuju slastičari, fontana je pravi izbor i ljeti.

Apsolutni hit su i čokoladna srca s ruzmarinom, te lizalice sa tamnom čokoladom i čilijem, koje su sa zadovoljstvom probala i djeca.

“Ja još govorim mami to je sa čilijem, ali dijete jede, ono je uhvatilo svoje. Ipak je čokolano. Želim naglasiti da su ovo radili učenici smjer poslastičarstvo tri dana na praktičnoj nastavi, i nadam se da će biti interesanstno za posjetioce”, izjavio je Predrag Tošić, profesor Ugostiteljsko turističke škole Banjaluka.

Oni koji su probali slastice kažu:

“Divno izgleda, fantastično, veliki sam ljubitelj čoklade, teško je odoljeti”.

N1: A i 100 posto čokolada je zdrava, samo zdravo?

“Naravno posebno za ten, preporučujem svim ženama.”

Ljubitelji vina uživali su u zalihama iz domaćih podruma. Ističu promociju domaćeg vinogradarstva.

“Ovim festivalom oni bi se razvijali kroz seoski turizam što je jedan od ciljeva festivala”, navela je Dajana Keser, somelijer Udruženja radnika ugostiteljstva Republike Srpske.

Prvi festival čokolade i vina podržao je i Grad Banja Luka i uvrstio ga u svoj Kalendar turističkih manifestacija.

“Festivali ovog tipa su od izuztne važnosti za komletnu turističku ponudu grada, ako želimo ići u pravcu brendiranja Banjaluke kao turističke destinacije”, poručila je Irena Radojević, direktorica Turističke organizacije Banjaluka.

“Grad se poznaje po drobrom okusu, dobrom vinu, dobroj čokoladi, pa smo na neki način to spojili u jedno”, dodala je Natalija Trivić iz Grada Banjaluka.

Čokoloda i keksi jedan su od najčešćih artikala koje BIH uvozi i pored mogunoćnosti da ih proizvede u zemlji. Uvoz vina i dalje je mnogostruko veći od izvoza, a proizvođači poručuju da ima prostora za napredak, uz jaču državnu podršku.

Jagode u čokolodi, kruška u tamnoj čokoladi, ili pak ananas u bijeloj čokoladi. Ukus svih ljubitelja sastica danas je u Banjaluci zadovoljen.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.