Iako mnogi od nas vole puniti hladnjak različitim namirnicama, neke od njih nije preporučljivo držati tamo.
Neke namirnice je bolje držati na sobnoj temperaturi ili u ostavi kako ne bi promijenile okus i duže ostale svježe, savjetuje 24 sata te donosi popis od deset namirnica s kojima najčešće griješimo stavljajući ih u hladnjak.
1. Rajčice
Rajčice se čuvaju u hladnjaku samo nakon što sazru kako bi ih se što duže zadržalo svježima.
“Kad rajčice sazru, onda se trebaju držati u hladnjaku kako bi se odgodilo truljenje… Ali rajčica neće sazreti u hladnjaku sama po sebi”, upozorava nutricionistkinja Aloysa Hourigan.
2. Kruh
Držanje kruha u hladnjaku može se činiti kao dobar način da se održi svježina, ali to je greška. Kruh se brže suši u hladnjaku nego na sobnoj temperaturi. Ako želite sačuvati kruh, radije zamrznite kruh narezan na šnite u škrinji umjesto da ga stavite u hladnjak.
3. Krumpir
Iako hladnoća pomaže održati ga svježim, ona će utjecati na njegov okus, koji će biti slabiji.
“Krumpir nikada ne smije biti pohranjen u hladnjaku. Najbolji način za pohranu, kao i za luk je hladno, mračno mjestu poput dna ostave”, objasnila je nutricionistica.
4. Kava
Kavu je najbolje čuvati u staklenoj teglici s hermetičkim poklopcem. Ako ju držite u hladnjaku, kondenzacija može jako utjecati na okus.
5. Namazi
Kada je riječ o držanju raznih namaza u hladnjaku, gospođa Hourigan kaže da je pametno provjeriti naljepnicu za upute. Namaze koji sadrže puno soli, poput maslaca od kikirikija, ne treba držati u hladnjaku jer dobro podnose sobnu temperaturu.
“S namazima poput džemova, visok sadržaj šećera znači da ga ne morate pohraniti u hladnjak, ali nakon što ga otvorite bilo bi bolje da se drži u hladnjaku jer su skloni brzo popljesniviti”, objasnila je.
6. Voće
Kada je riječ o držanju voća; banane, jabuke, naranče i slično voće je bolje držati u ostavi ili na sobnoj temperaturi. Bobičasto voće, pogotovo jagode bolje sazrijeva izvan hladnjaka, ali kad sazre brzo počne pljesniviti pa je bitno izabrati pravi trenutak da se stavi u hladnjak kako bi im se produžio rok trajanja.
Meko voće poput smokvi i grožđa je bolje držati u hladnjaku, ali bitno je staviti ih u hladnjak zrele.
7. Češnjak
Češnjak je najbolje držati na prohladnom i mračnom mjestu, poput donjih polica u ostavi, zajedno s krumpirom i lukom. Ali, nakon što se oguli, treba ga držati u hladnjaku.
8. Ulje
Iako nije ništa čudno da ljudi drže ulje u hladnjaku kako ne bi užeglo, neke vrste ulja je bolje držati na polici. Nutricionistica Hourigan savjetuje da se maslinovo ulje ne drži u hladnjaku jer izloženost svjetlosti može utjecati na smanjenje količine antioksidansa u ulju.
9. Čokolada
Novozelandski stručnjak za čokoladu Luke Owen Smith smatra da nema nikakvog razloga da se čokolada drži u hladnjaku. Prema Owenu, čokolada iz hladnjaka ima slabiji okus.
“Čokolada treba biti na hladnom, tamnom i suhom mjestu jer iznimno hladne temperature mogu promijeniti okus čokolade isto kako to mogu i previsoke temperature”, rekao je Owen.
10. Maslac
Maslac je također bolje držati u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, nego u hladnjaku. Vrhnje koje se koristi za izradu maslaca je pasterizirano, odbija bakterije i produljuje rok trajanja maslaca. Također, 80 posto maslaca je masnoća u kombinaciji s malo vode, što nije povoljno mjesto za rast bakterija.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.