Novi specijalitet u Italiji: Špagete od konoplje

author
Tanjug
25. jul. 2015. 14:57
>
19:52
spaghetti-569067_640
Pixabay.com | Pixabay.com

Svaki Italijan će vam reći da je pasta zdrava i da čini da se dobro osjećate. Ali, da li to važi i za špagete od kanabisa?

Italijanski proizvođači, učesnici sajma hrane koji se ove nedjelje održava u Londonu, kažu da njihovi rezanaci, ulje i hljeb od konoplje neće omamiti onog ko ih bude jeo već će mu pružiti zdravu, ukusnu alternativu tradicionalnim proizvodima od žitarica.

"Ovdje je riječ o pravoj organskoj hrani", tvrdi Marcio Fiore, 30-godišnji poljoprivrednik koji na svom imanju na jugu Italije proizvodi ulje i brašno od konoplje.

"Konoplja ne zahtijeva upotrebu ni pesticida, ni đubriva, već samo umjerenu količinu vode", objašnjava on.
Konoplja se najčešće dovodi u vezu sa psihoaktivnim dejstvima marihuane, ali pojedine vrste ove biljke mogu se uzgajati u prehrambene svrhe.

Visoko rastuće vrste konoplje, koje sadrže neznatnu količinu psihoaktivne materije tetrahidrokanabinol (THC), već dugo se uzgajaju za proizvodnju hrane i drugih proizvoda. Italija je na ove biljke ukinula zabranu 1998.

"Moje zasade redovno kontroliše italijanska policija kako bi se uvjerila da je THC u dozvoljenim granicama", navodi Fiore, jedan od 200 italijanskih proizvođača koji izlažu svoje proizvode u Londonu.

Fiore je pored degustacije špageta od kanabisa posjetiocima ponudio da probaju i keks i ulje od konoplje, koje ima jači, orašast miris.

Sjemenke konoplje su jedan od najbogatijih izvora biljnih proteina, sa visokom koncentracijom omega masnih kiselina.

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama