Drugi po redu Festival kafe otvorio je svoja vrata za sve fanove ovog čarobnog napitka.
Kafa, napitak od mljevenih prženih zrna kafe, finog mirisa, omiljen i rasprostranjen u cijelom svijetu, topla ili hladna, neizostavni je početak dana gotovo svakog čovjeka.
Festival okuplja 15 izlagača, svjetskog kalibra kafe. Prvog dana Festivala upriličene su radionice pravljenja kafe.
“Velika mi je čast što je Festival dobio na značaju, da prezentuje grad Sarajevo kao jedan kulturni i turistički centar, a ja se nadam da će tako biti i u budućnosti”, rekao je Dejan Radović, organizator.
Umjetnost u šoljici kafe, u sklopu Festivala, danas je održano Latte art takmičenje na kojem su se takmičili baristi iz regiona.
“Latte art su tehnike izlijevanja mlijeka, raspoređivanje mlijeka po površini espressa, koje se koriste u pripremi tradicionalnog italijanskog cappuccina”, kazao je Edin Derviš iz kompanije Julius Meinl BiH.
Zbog svog osnovnog sastojka kofeina podiže raspoloženje, budnost i pažnju. Pored prodajnog karaktera, cilj festivala je obučiti ugostitelje najnovijem načinu pravljenja i služenja kafe, kao i korištenju aparata za kafu.