Angelina Jolie prodaje Churchillovu sliku marakeške džamije

Twitter

Holivudska zvijezda Angelina Jolie prodaje sliku s prepoznatljivom marakeškom džamijom Koutuoubia, koju je naslikao britanski premijer Winston Churchill, a cijena koja se na aukciji očekuje doseže vrtoglavih 3.5 miliona britanskih funti.

Churchill je naslikao ‘Toranj džamije Koutubia’ u Marakešu, nakon što je učestvovao u konferenciji u Kazablanci 1943. godine tokom koje je zajedno sa Predsjednikom SAD Franklinom D. Rooseveltom definirao strategiju za pobjedu nad tadašnjom nacističkom Njemačkom.

Bila je to jedina slika koju je naslikao britanski diplomata tokom Drugog svjetskog rata, piše CNN.

Churchill je poklonio sliku Rooseveltu a kasnije se našla u Jolienoj kolekciji umjetnina. Glumica je sada stavlja na aukciju a cijena se procjenjuje na iznos od 1.5 do 2.5 miliona britanskih funti.

“To je jedino djelo koje je Churchill naslikao tokom rata, možda potaknuto nedavnim napretkom saveznika u mjesto koje je smatrao jednom od najljepših zemalja s kojima se susreo”, kazao je Nick Orchard, šef moderne britanske umjetnosti na aukcijskoj kući Christie's.

Nastala je nakon što su se dva lidera dogovorili da će prihvatiti jedino “bezuslovnu predaju” snaga Osovine, što je bio strateški važna izjava dvojice državnika.

Sliku na aukciju stavlja Jolie Family Collection, nakon što ju je glumica kupila 2011. godine, kazali su iz Christie's. Aukcijska kuća nije iznijela više detalja o tome kako je Jolie došla u posjed umjetnine.

Iako je Churchill naslikao nekoliko scena u Maroku prije početka rata, ovo je jedino poznato djelo koje je napravio između 1939. i 1945. godine.

“Poklanjanje djela Rooseveltu naglašava činjenicu da je Churchill jako cijenio američkog predsjednika i ukazuje na njihove zajedničke napore u vođenju savezničkih sila prema ishodu Drugog svjetskog rata”, kazao je Orchard.

Prodaja bi trebala početi 1. marta.

 

Komentari (0)

Vidi sve komentare