Imate previše kuhanih jaja za Uskrs? Otkrivamo koliko dugo će ostati jestiva

Lifestyle 18. apr 202311:54 0 komentara
N1

Da li ste jedan od onih koji vole da farbaju uskršnja jaja i u tu svrhu svake godine kuvaju ih mnogo više nego što mogu da pojedu tokom praznične sezone?

Ako imate ovaj „problem“ a nemate dovoljno članova porodice i drugih gostiju kojima možete da ih date, savjetujemo vam da se pridržavate sljedećih preporuka, kako bi ona što duže ostala jestiva, i ne biste morali jaja da bacite u smeće.

Ako se pravilno čuvaju, jestiva su nekoliko dana

Tvrdo kuvana jaja imaju kraći rok trajanja od svježih jaja, pošto se u procesu kuvanja uklanja zaštitni omotač koji sprječava bakterije da uđu u unutrašnjost jajeta. Tvrdo kuvana jaja, koja još nisu oljuštena, mogu ostati jestiva oko nedjelju dana, ali se moraju držati u frižideru.

Pošto ih u periodu oko Uskrsa često držimo na sobnoj temperaturi, posebno moramo da obratimo pažnju na to koliko dugo ih ostavljamo van frižidera. Stručnjaci upozoravaju da su ponekad samo dva sata na sobnoj temperaturi dovoljna da se jaje pokvari. Naše sopstveno iskustvo često pokazuje da mogu da traju i malo duže. Ali iz bezbjednosnih razloga, ipak je bolje da ih držite u frižideru što je više moguće.

Kako pravilno kuvati jaje?

Pravljenje tvrdo kuvanih jaja možda nije najizazovniji kulinarski poduhvat, ali kuvanje dobrog tvrdo kuvanog jajeta koje ne puca kada se kuva, lako se ljušti, a žumance nema zelenu ivicu, nije tako jednostavno.

Potrebno je da jaja stavite u sud tako da imaju dovoljno prostora oko sebe. Zatim napunite sud vodom, koja treba da dostigne oko 2 cm iznad jaja. Sve lagano zagrijavajte na srednjoj temperaturi dok ne provri. Kada sadržaj provri, poklopite sud i sklonite s ringle, ostavljajući jaja u vrućoj vodi bez otvaranja poklopca još 12 do 15 minuta. Jaja se zatim vade iz vode i hlade hladnom vodom.

Koja jaja se najlakše ljušte?

Zelena ivica koja se ponekad pojavljuje oko žumanca nije opasna, to je samo znak da su se jaja kuvala predugo ili na previsokoj temperaturi. Ona nastaje kao rezultat reakcije između sumpora u bjelancu i gvožđa u žumancetu. Starija jaja se također lakše ljušte. Razlog je što sadrže više vazduha nego svježa. Vremenom, jaje gubi dio svoje unutrašnjosti. Najlakše će se oljuštiti jaja stara oko nedjelju dana, piše Metropolitan.si.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!