Slatki i aromatični balzamični ocat neizostavan je na mnogim kuhinjskim policama. Ali koja se tajna krije iza ovog gurmanskog kralja? Pa, jedan od glavnih razloga su brojna ljekovita svojstva balzamičnog octa i duga povijest njegova podrijetla i proizvodnje. Ocat je općenito dio prilično velike skupine začina koji dodaju savršen okus hrani.
Ocat se obično izdvaja iz jednog sastojka kroz alkoholnu fermentaciju nakon čega slijedi octena fermentacija. Glavne vrste uključuju vinski ocat, jabučni ocat, rižin ocat, itd. No, evo kako se balzamični ocat koristi i što ga čini tako posebnim.
Balzamični ocat sinonim je za talijansku kuhinju. Podrijetlo balzamičnog octa vuče korijene iz drevnih pokrajina Modena i Reggio Emila u Italiji, a datira iz srednjeg vijeka. Sam pojam balsamico potječe od talijanske riječi balsamico koja se povezuje s umirujućim, ljekovitim i zdravim svojstvima. Balzamični ocat se opisuje kao spoj oštrog mirisa s blago slatkim okusom i tamnom bojom, piše Pinkvilla.
Obično balzamični ocat prolazi dug proces kuhanja, fermentacije i sazrijevanja da bi se označio kao tradicionalni balzamični ocat. Proizvodi se od raznih sokova bijelog grožđa – Lambrusco, Trebbiano i Spergola. Nakon kuhanja se stavlja u drvene bačve i prolazi kroz alkoholno i octeno vrenje, nakon čega slijedi proces zrenja koji može trajati od 10 do 25 godina. Ovaj poznati gurmanski ocat talijanski je specijalitet, poznat po svom intenzivnom i slatkom okusu, mirisu i viskoznosti. Današnji proces proizlazi iz tradicionalne recepture, jer najčešće uključuje kuhanje mošta od grožđa i vinskog octa uz dodatak karamele za postizanje slične boje i intenziteta.
Nutritivna vrijednost balzamičnog octa
U nastavku su navedene izračunate hranjive tvari iz 100 ml balzamičnog octa.
– Energetska vrijednost: 100 kcal
– Proteini: 0
– Ukupna lipidna mast: 0
– Ugljikohidrati: 20 g
– Šećer, uključujući NLEA: 20 g
– Natrij: 0 mg
Provjerite osnovne prednosti balzamičnog octa
Je li balzamični ocat dobar za vas? Ocat općenito, uključujući balzamični ocat, ima mnoge prednosti. Njegova višestruka prednost čini ga popularnim izborom za ljubitelje zdravlja. Ocat ima antioksidativna svojstva, a uz dosljedno uzimanje, poznato je da ocat sprječava upale, hipertenziju i snižava kolesterol. Mnogo je octa postalo poznato zbog njihove upotrebe za mršavljenje, rast kose i poboljšanje kože.
Pomoć u snižavanju kolesterola i šećera u krvi
Zbog prisutnosti antioksidansa u octu, uključujući balzamični ocat, smatra se da korištenje povećane doze octa uz dijetu bogatu kolesterolom može značajno smanjiti loš kolesterol ili LDL-kolesterol. Konzumacija octa također pomaže u akutnom smanjenju oksidiranog LDL-a i ukupnog kolesterola. Ako želite održati ili smanjiti razinu kolesterola u svom tijelu, korištenje balzamičnog octa može spriječiti začepljenje arterija. Antiglikemijska svojstva octa mogu biti korisna za dijabetičare jer održavanju nisku razinu šećera u krvi.
Može održavati nizak krvni tlak tijekom vremena
Octena kiselina je jedan takav bioaktivni spoj prisutan u octu, koji pokazuje koristi za zdravlje. Proces fermentacije octene kiseline odgovoran je za to što octu daje jedinstvenu aromu i okus. Takve bioaktivne tvari povezane su sa staničnim aktivnostima, korisnima za zdravlje. Primjeri uključuju antimikrobna, antihipertenzivna, antibakterijska svojstva i učinke protiv pretilosti.
Djeluje na značajan gubitak težine
Balzamični ocat sadrži svojstva za borbu protiv pretilosti koja su povezana s bioaktivnim tvarima prisutnima u njima. Probiotski spojevi rezultiraju manjim unosom hrane i kontroliraju porast šećera u krvi nakon obroka, što može pomoći u mršavljenju. Također je otkriveno da je dnevni unos 15 ml octa tijekom 12 tjedana pokazao značajno smanjenje tjelesne težine, ukupnog kolesterola, nakupljanja masti u jetri i triglicerida u serumu kod pretilih ljudi. Dakle, uz dosljednu konzumaciju balzamičnog octa uz odgovarajući način života, možete smršavjeti.
Može poboljšati izgled vaše kože
Zbog svog oštrog mirisa, balzamični ocat možda nije onaj koji biste trebali uvrstiti u njegu kože! Međutim, kao što je ranije spomenuto, octena kiselina, antioksidansi i antimikrobni spojevi prisutni u balzamičkom octu pomoći će vam u promicanju boljeg zdravlja kože. Poznato je da konzumiranje regulirane količine balzamičnog octa pomaže kod poboljšanja tena. Antioksidansi pomažu ublažiti znakove starenja i poništiti oštećenja kože od sunca.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!